Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

ZAPAD POJMA NEMA

Kapija ”Vrata naroda” se premješta  na jug. Otuda se sada ulazi u Evropu. Tamo kao da pojma nemaju šta im dolazi. Zasad, obeskućeni Azijati i Afrikanci, hodaju, trče, bježe idu… Ali, ako prokuljaju,  hrvatska”Oluja” će biti povjetarac pri cunamiju sa Istoka. Bez imalo cinizma Oluja je bila i konfornija. Imali su makar prijevoz. Traktor i bilo kakav auto su kosmički brod za ove autotabanoviće koji s Istoka gaze Balkanom. Oni su posljedica euro-zapadnog lihvarenja koje je odavno izgubilo osnovnu defeniciju prostog zelenašenja. Okamatio ih je Zapad a iskomatio Istok  i sada dug plaćuju sopstvenim životom uz rizik neviđenih razmjera. Sad ih izdaju i jedni i drugi porobljivači. Zapad pojma nema!

NAS DVA BRATA OBA GLADUJEMO

Ova masa koja se mjesecima kreće pod usiljenim maršom je u neviđenoj kondiciji, kakvu ne poznaje savremeni svijet niti je ima ijedna vojska. Odavno tako ne putuju ni vojske ni civili. Ovi su u pokretu bez stanke. Za sada nema podataka da se usput i rađaju, čak i ne umiru, ali može se izroditi svašta. Oni još nijesu Skiti i Vandali koji ruše i otimaju. Oni još samo idu i plaćaju,  bez obira što im se neljudski naplaćuje. Ako se ova invazija, koja se zasad kako tako kontroliše, pretvori u rulju,  granica biti neće ni od ”moderne” bodljikave žice koja reže život kao žilet. Ako se desi rulja; nju niko zaustaviti ne može osim metak!? Valjda nikome ne pada na pamet da usputnim ”srebrenicama” uspostavi red. Zapadna politika rušenja režima i vladara na bliskom Jugoistoku proizvela je ekstremiste, fundamentaliste, glavosječe, i izbjeglice bez broja i nadzora. Kad se poništi život glava je ništa. Zapad pojma nema.

Jučerašnji kineski lom na berzi mogao je da razduži Grčku za jedan dan, koju sada gazi i Istok i Zapad; ali prenaduvane akcije nezajažljivog kapitala izdušile su ka prdež prejedenih kapitalista. Takođe, s toliko pogubljenog novca Bliski Istok je mogao da zablista. Zapad je pomogao da se razori i YU-Balkan kao vječiti tampon prema Zapadu. I dalje balakanizuje ostatak. Ne daju prilaz preko Bugarske i Rumunije a Crnoj Gori prijeti prelaz preko Albanije. Gazi Balakan! Zapad pojma nema.

timthumb

Zapad će potrošiti mnogo više od gubitka na berzi da udomi razdomljene ili da ih vrati domu koga nemaju. Uostalom, sebe su izreklamirali kao ideal života, a ideali daju krila i kad se pješke šipči. Nešto pouke ponudila je i Crna Gora. Na njenom sjeveru ideološki i vjerski ostrašćeni, kada ih obuzme sičan od koječega, isture  ekstremne simbole Istoka nasred Crne Gore! No, kad se odluče za pokret, okreću se Zapadu a ne ”uzorima” sa Istoka. Dok ne smisli nešto bolje, Zapad bi mogao da se sjeti i svog uzora, Zapadnog Rimskog Carstva. Rimski tribuni su mu godinama najavljivali pad. Imperatori su to primali kao prolaznu prognozu vremena. Ništa ne osvješćuje ka siromaštvo i ne obogaljuje kao bogatsvo. Zapad pojma nema.

P.S. Na onim Vratima Naroda bili su pagani, nevjernici, bezbožnici. Na ovim vratima su bjegunci iz civilizacije, tri milenijuma starije od Zapada. Oni imaju svoju tvrdu vjeru… Za provjeru. Zapad bi mogao ovoga puta da vidi svog boga… Ako pojma ima!?

Mihailo Radojičić Šok

 

 

Jedno mišljenje o “ZAPAD POJMA NEMA

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.