Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

VUČJI DO KOD LITL BIG HORNA

15. decembra 1890. (na danšnji dan) ubijen je poglavica Sijuksa ”Bik Koji Sjedi” (ili tačnije ”Sitting Bull”, Sjedeći Bik), od strane američke policije koja je došla da ga uhapsi. Poglavica je prije toga bio član putujućeg cirkusa Bufalo Bila, legendarnog revolveraša Divljeg zapada. Po nekim izvorima dopro je i do Velikog Bečkereka (Zrenjanin) koji je bio pod Austrougarskom. Srbi tvrde da se prošetao kaubojskoindijanski cirkus i njihovim krajevima, od Beograda do Niša. Dokaza nema i nijesu neophodni… vidi se!

bik-koji-sedi-41-670x447

Amerikanci su Biku Koji Sjedi bili kivni već 14 god. od bitke kod Litl Big Horna najvećeg američkog poraza od strane ujedinjenih Indijanaca pod vođstvom poglavica, Sjedećeg  Bika i Ludog Konja. Bitka se odigrala u saveznoj državi Montana zbog toga što Indijanci Sijuksi, nijesu dali Amerikancima da zaposjednu Crne Planine (Montenegro -Montana) koje su navodno imale zlatnu rudu.

Armstrong Kaster - Muhtar paša
Armstrong Kaster – Muhtar paša

Ova bitka se poklapa sa godinom bitke na Vučjem Dolu a odigrala se mjesec dana prije vučedolske 1876. Crnogorci su porazili maršala Otomanskog carstva Muhtar pašu a Indijanci jednog od najvećih američkih genaral  Armstronga Kastera kome je nedostajala samo ta bitka da se kandiduje za predjednika SAD.

Kuku poraženima. Slava junacima i Biku Koji Sjedi.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.