Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

VRANZA TE RAZNIJELA!

”Vrnaza te raznijela!” je bila tradicionalne kletva u Crnoj Gori do sredine prošlog vijeka. Upućivana je s najcrnjom porukom za sudbinu prokletnika; tj. da se raspadne od sifilisa (vranze-venerične bolesti) za koju nije bilo lijeka. U Crnu Goru je došla kao ”franca”, odnosno ”vranza”; pogrešno shvaćena kao bolest Francuza koji su (i onda) slobonije upražnjavali sex bez prećerane higijene. Uostalom ”kralj sunca” Luj XIV, kupa’ se jednom godišnje a i tada su ga na velje jade nagonili. (Kolonjskim vodama i mirisima su ćeraili paśi smrad s njega). To je vjerovatno odlučilo da se, (makar u CG) Frnacuska smatra kolijevkom sifilisa… što je netačno. Za njega Englezi (čistunci) znaju mnogo prije, pokazala su neka ispitivanja na skeletima iz 15-og stoljeća, dok neki sifilis smatraju ”napuljskom boljkom” bez lijeka. Neki samtraju da su nam ga ”donirali” Kolumbovi konkvistadori zajedno sa krtolom i kukurozoma nakon osvajanja Amerike.

No, bilo kako bilo, ”vranza” danas nikoga ne raznosi već je izlječiva i sifilis je postao trofejna bolest za velike j***če – neprobirače.

Najnovija  franca-vranza kojoj je zaista kolijevka Francuska glasi; Ko gođ od francuskih političara i državnih dužnosnika zaposli bilo koga od rodbine do tazbine ne gine mu, robije, tri godine! (Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i đecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura. Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv, a 48 uzdržano. Izglasavanje je pozdravljeno parlamentarnim aplauzom.) Ova ’’franca’’ bi mogla da raznese korupiranu Crnu Goru ako bi iko od vlasti, zakonodavne i izvršne, ima muda da prova od nje i da zakonski ozdravi  CG od ove zarazne bolesti koja se širi ka’ nekad sifilis. Idejni otac ovog zakona je Mokron. Ako Crnogorcima nije Makron blizak po demokratiji … po vjeri jes … odma’ do Rista.

P.S. Ko se ne založi u Parlamentu protiv ove crnogorske bolesti bez lijeka i ne prihvati ’’francu’’, proklet bio i vranza ga raznijela. 

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.