Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

U STABOLU novi ’’PAŠA’’

TURCI REKLI NE

REŽIM JE U NOKDAUNU, ERDOGAN SI JE ZABIO NEZAPAMĆENI AUTOGOL! Turska prolazi gospodarsku krizu, inflacija raste, a povećava se i nezaposlenost…

PIŠE:Vlado Vurušić  
IZVOR: jutarnji.hr


Turski vladar, gotovo sultan, Recep Tayyip Erdoğan ozbiljno je uzdrman. Režim je u nokdaunu. Nakon “na silu” ponovljenih izbora za gradonačelnika Istanbula doživio je poraz koji dugoročno može čak dovesti u pitanje njegovu vlast.

Kemalistička Republikanska narodna stranka “otela” mu je najvažniji turski grad, a 49-godišnji Ekrem Imamoğlubacio mu je rukavicu u lice pobijedivši njegova bliskog posilnog i bivšeg premijera Binalija Yildirima te na krilima ove značajne ne samo izborne nego i moralne pobjede moguće najavio i borbu s njim za vlast u cijeloj Turskoj.

Dvije pobjede

Za Erdoğana je dodatno zabrinjavajuće to što su za izbore bili mobilizirani stranački i državni resursi, ali ni to nije pomoglo, a poražavajuće je da je i sam bio dio kampanje. Imamoğlu ga je pobijedio dva puta u dva mjeseca. A svojedobno je sam Erdoğan govorio: “Tko kontrolira Istanbul, kontrolira i Tursku”. Hoće li mu se to sada obiti o glavu? Naime, već je krajem ožujka izgubio Istanbul, ali su zbog navodnih nepravilnosti izbori ponovljeni. To je bio možda i sudbonosni autogol u njegovoj karijeri. Ne samo da je ponovno izgubio, nego je dopustio da ti izbori na neki način budu referendum o njemu samom. Recep Tayyip Erdoğan više ne kontrolira Istanbul, ali ni glavni grad Ankaru te značajna urbana središta Izmir, Bursu i Antaliyju. Osim toga, poraz u Istanbulu, pogotovo na ovakav način, dodatni je udarac Erdoğanovoj nedodirljivosti i taštini. Naime, on je upravo s pozicije gradonačelnika Istanbula i počeo svoju političku karijeru, a taj megapolis, za koji kažu da je “država u državi”, ujedno je “zlatna krava muzara” za njega, njegovu obitelj i najbliže okruženje. Istanbul je glavno financijsko središte Turske, grad s najvećim udjelom stranih i domaćih investicija, a mnoge građevinske tvrtke “navezane” su, kako pišu tamošnji i svjetski mediji, upravo na Erdoğana i njegov najbliži krug.

Ponovio izbore

Prema navodima nekih medija, Erdoğan je odlučio “ponoviti izbore” ne samo da pokuša vratiti “svoj” Istanbul, nego da u ova dva mjeseca zataška i pospremi mnoge malverzacije i korupciju, koje su, navodno, počinili njegovi ljudi. Kako god bilo, grad njegova meteorskog uspona i početka možda može označiti njegov pad i konačni kraj. Krug se zatvara. Pokazalo se da njegova autoritarna vlast ipak ima puno rupa te da unatoč svemu – pa i velikim čistkama nakon neuspjelog puča u srpnju 2016. godine kada je na stotine tisuća ljudi smijenjeno sa svojih funkcija, pa i zatvoreno – nije uspio učvrstiti svoju vlast i prebaciti podršku iznad 51-52 posto.

Kriza

Štoviše. Okrenuo je protiv sebe urbana središta, studente i ojačalu srednju klasu te industrijsko radništvo koje se i razvilo zahvaljujući privrednom boomu u vrijeme prvih godina njegove vladavine. Danas, pak, Turska prolazi gospodarsku krizu, inflacija raste (gotovo 20 posto), a povećava se i nezaposlenost. Velikom broju Turaka smeta i njegova autoritarna vladavina te sve lošiji imidž koji ima on, a zbog toga i Turska u Europi. Sada je pitanje što će učiniti. Iako je čestitao pobjedniku, očekuje se da će početi s čistkom u stranci jer su svi oni – a ne on – krivi za gubitak Istanbula. Nagađa se da bi, dok još ima autoritet (njega ipak podržava turska provincija, ali i, začudo, velik dio dijaspore u Europi) mogao ići na prijevremene parlamentarne izbore kako bi ojačao vlastitu poziciju. No, to je riskantan potez jer su republikanci sada dobili jak vjetar u leđa, a već se najavljuje da bi njegov bivši premijer Ahmet Davutoğlu i prvi otpadnik iz njegovih redova mogao ići u osnivanje nove stranke. Sam Davutoğlu nije to izgovorio, nego zasad koristi eufemizam “vrijeme je za nove ideje”.  Jesu li protivnici nanjušili krv pa sada na porazu žele što prije zaraditi političke poene, preostaje tek vidjeti. No, vjerojatno neće ići đonom na oporbu, ali bi mogao iskoristiti svoj “adut” Kurde, odnosno pojačati “borbu s tim remetilačkim faktorom”.

Nova zvijezda na političkom nebu turske demokracije

Na turskom političkom nebu zasjala je nova zvijezda – Ekrem Imamoğlu, čovjek koji prkosi svemoćnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu. Pobijedio ga je dva puta u nepuna dva mjeseca, uputivši izazov i najavivši da će “sultan” u tom 49-godišnjem menadžeru imati jakog suparnika. Imamoğlu je član Republikanske narodne stranke koja se pridržava tzv. kemalističkog puta, odnosno odana je učenju osnivača moderne turske sekularne demokratske države Kemala-paše Atatürka. U Turskoj ionako vlada mišljenje da onaj tko vlada Istanbulom, vlada i Turskom pa je Erdoğan u određenom strahu od mladog konkurenta. Na čelu toga grada bio je od 1994. do 1998. godine.Imamoğlu se rodio u malenom gradiću Akçabatu nedaleko od glavnog crnomorskog središta Trabzona gdje je također provodio svoju kampanju tražeći da stanovnici Trabzona utječu na svoje rođake u Istanbulu da mu daju glas. I očito je imao uspjeha. Ekrem Imamoğlu ozbiljan je suparnik koji je u samo desetak godina članstva u Republikanskoj stranci uspio postati njezin lider i najprepoznatljivije lice. Uspio je sebe nametnuti kao političara koji slijedi Atatürkovo naslijeđe te istupa kao zaštitnik njegovih tekovina sekularističke i liberalne vlasti, ali s jakim državnim uplivom. No, mnogi kažu kako je on, unatoč tome, prilično konzervativan, pravovjerni musliman koji ističe svoju privrženost tradiciji i nacionalnim vrijednostima. Mediji ističu da na njegovim skupovima ima gotovo više žena s maramama nego na Erdoğanovim okupljanjima. Ekrema Imamoğlua na površinu su izbacili trenutačna jaka ekonomska kriza koja je pogodila Tursku te zamor Turaka od godina Erdoğanova apsolutizma. Imamoğluu je na svojim mitinzima stalno ponavljao “Sve će biti dobro” i “Ništa se ne bojte”.

IZVOR: jutarnji.hr

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.