Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

TALIČNI 13.!

13. SEPTEMBAR

I ovaj dan je jedan od taličnih datuma crnogorske povijesti. Na ovaj datum 1881. rođen je Krsto Zrnov Popović, u Cucama. Bio je general crnogorske vojske i jedan od najupornijih boraca za Pravo Čast i Slobodu Crne Gore. Učesnik je svih ratova u prvoj polovini XX v. oba balakanska, Prvog svjetskog, junak Mojkovca, zatočenik Boldgasona (austrougarski logor), pokretač i vojni komandant Božićnog ustanka protiv srpskog okupatora, januara 1919. Bio je vođa otpora 1919.(Petrovdanskog ustanka) protiv istog poretka i vođa Zelenaša protiv beogradskog režima, odnosno lider, ’’Crnogorske nacionalne komand’’ i komandnat njene ’’Lovćenske brigade, Za pravo Čast i Slobodu Crne Gore’’! U Drugom Svjet. ratu pokušao je da vrati suvereno dostojanstvo Crnoj Gori boreći se kontra partizanskom pokretu.

Život je okončao kao usamljeni borac za svoje ideje. Ubijen je 1947. od strane obavještajaca (FNR Jugoslavija), pripadnika OZNA. U atentatu na generala poginuo je od Krstove puške, mladi crnogorski OZNA-š Rako Mugoša.

krsto zrnov popovic rako mugosa
krsto zrnov popovic – rako mugosa

Majka R. Mugoše tužeći svog sina, nije optužila Krsta Popovića već je uputila diskretan ali ubitačn prijekor crnogorskim, režimskim, organizatrorima ubistva!…

‘’Rekoh li ti sine Rako 
Krsto Zrnov nije svako 
Nije Krsto sto mu zbore
No je Vitez Crne Gore 
Lakse ćete žalit Majka 
jer pogibe od junaka.’’

images

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.