Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

SPAŠAVAJ SE KO MOŽE

’’Pada iz neba i iz zemlje’’ je najstariji crnogorski meto alarm. To je bio znak da ti nema puta. Ostani đe si. Sad imamo institute koji kažu isto, ali sa prepadom. IJZ: Ne izlaziti iz kuće bez prijeke potrebe.” Od kako je uveden taj način upozoravanja, korišten je bar tri puta, u CG po ugledu na susjede koji su, za upozorenje, imali i razloge i posljedice. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za javno Zdravlje, savjetuje građane kako da se ponašaju u slučaju nepovoljnih vrememenskih uslova koji su zahvatili Crnu Goru.

Iz ’’instituta’’ pljušte upozorenja ka za retardirane. Voda iz vodovoda može bit zamućena pa je ne koristite no prokuvajte. Pa kad proključa, puštite je da ključa još najmanje deset minuta. (Pola nje će ispariti) ali to ne kažu… Onda koristite flaširanu! Okle, i za koje pare… (Država daje više od 20 milona na uvoz vode i kad pada ’’iz neba i iz zemlje’’) I kako doći do nje kad upozaravaju da se ne izlazi iz kuće. Onda pljušte gluposti do bola:

“Ako se može čuti grmljavina, (grmljavina se jedino može čuti a munja viđeti) znači da niste na bezbjednoj (ovo je prepisano bez redakture) udaljenosti i da treba odmah naći zaklon jer ne postoji sigurno mjesto na otvorenom tokom oluje. Ukoliko nije dostupno sklonište, treba ostati u vozilu. (Okle vozilo kad sam na otvorenom, ako sam u njemu onda sam u zatvorenom)  U zatvorenom prostoru izbegavajte kontakt sa metalnim objektima, slavinama, (kako ću onda natočiti vodu za prokuvavanje). Potom da izbjegavamo kontakt sa ’’utičnicama, prekidačima i svim ostalim što može sprovesti električnu energiju.’’ (Onda je sigurnije na otvorenom). Potom: “Često prati ruke sapunom i higijenski ispravnom vodom prije jela, nakon upotrebe toaleta…’’ Okle iz prkna, kad čiste nema?  Pa opet kako hodati, kako bježati, kako voziti, kako opsatati. Ali niđe upozorenja na oprez, za  najrizičniji tip sobraćaja, avionski, zbog olujnog nevremena!? Kad su nas prizemne toliko isprepadali makar njih da ohrabre da ostanu nad oblacima, tamo je raj. Pod oblacima je pakao. To bi bilo realno.

P.S. Ovo sve podsjeća na onaj ovoštali vic o dvojici ludaka koji se zabavljaju sa džepnom lampom uperenom u plafon. Jeda kaže: Kad upalim svijetlo ti se brzo uz njega, primi do plafona. Drugi uzvraća: Hm, nijesam lud… pa kad ugasiš da pa’nem. Ako je tako u slučaju nedaće primite se na Prč. Što je sigurno, sigurno.

 M.R.Š.

1027337_092_03
Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.