Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

REPETITIO MATER STUDIORUM EST

DANAS JE MILENIJUM CRNE GORE!

 22. MAJA 1016. POGUBLJEN JE, PRVI CRNOGORSKI KNEZ, VLADIMIR DUKLJANSKI! POSTRADAO JE, NA PRAVDU BOGA, ZA SVOJ NAROD I DRŽAVU. OD NJEGOVE ŽRTVE, CRNA GORA JE KRENULA NAPRIJED I STIGLA U MILENIJIM. VLADIMIR DUKLJANSKI JE ’ISUS’ CRNE GORE I NJENE SLOBODE.

Njegova, Nova Duklja-Zeta, počinje sa njim. U njegovo vrijeme, to je bila jednovjerna država, ali su mu sve kasnije, po vjeri podjele, ostale nepodijeljeno odane i proglasile ga za svojega Sveca. Vladimir Dukljanski je, i prvi crnogorski Knez i prvi Svetac. I danas ga svetkuju. Podigao je Duklju na temeljima države svoga oca, Arhonta Petra, čiji vladarski pečat svjedoči o utemeljenju Duklje-Zete još u 10-om vijeku. Na pečatu piše: PETAR, ARHONT DUKLJE, AMIN!   To je bilo vrijeme kada su, vladalac i prvosvještenik, bili u istoj ličnosti. (Pečat je pronašao Gistav Šlimberže, francuski arheolog, 1884. a čuva se u Numizmatičkoj zbirci u Berlinu)

VLADIMIR DUKLJANSKI
KNEZ VLADIMIR DUKLJANSKI

Vojislavljevići, prva crnogorska Dinastija, potiječe od potomaka Arhonta Petra, odnosno Kneza Vladimira. Vladali su Dukljom-Zetom dva vijeka, sa osam kraljeva i šest kneževa. Vojislavljevići su u zemljopisno-istorijskom smislu bili najplodonosnija crnogorska dinastija. Nihova zemlja, od Dunava do Jadrana, bila je najveća samostalna država, na južno-slovenskim prostorima, izvan moći Vizantijskog carstva. Uspon je započela Tuđemilskom bitkom (1042) i pobjedom, nad tada, najmoćnijom imperijom, Vizantijom. Vizantije nema već pet vjekova, Crna Gora je pretekla deset. Kroz čitavo svoje trajanje, Crna Gora je oduvijek imala istoriju adekvatnu geografiji. Jedino je u 20-om vijeku, (od 1918. do 1941.), uz ’bratsku’ pomoć (ne)milosrdne Srbije, ostala bez geografije. Ali  crnogorska moćna istorija, vratila je Crnoj Gori zemljopis na svoje mjesto.

BODIN
Kralj Konstantin Bodin

Od Sveca, Svecu!

Bar, jedan od najstarijih prijestonih gradova Crne Gore, danas će biti domaćin promocije, prve, monografske knjige, o Sv. Vladimiru u kojoj su sabrani svi, do sada poznati, i neki do ovog izdanja, neobjavljeni naučno istraživački radovi o njegovom životu i djelu. Idavač, ovog prvog velikog djela, pod naslovom ’’Sveti Vladimir Dukljanski’’, je Fondacija ’’Sveti Petar Cetinjski’’ sa sjedištem u Podgorici. Predsjednik Fondacije je Dragoljub Rašović.

P.S. Bez obzira na istorijske granice Velike Crne Gore s početka njenog Milenijuma, današnja ne strijemi velikoj Mapi svojih pranđedova. I susjedi ne treba da strijepe! Na to nas obavezuje, kult i duh Svetog Vladimira. On je bio i ostao ne samo crnogorski, već i svetac svih naših susjeda pa i onijeh koji nam nijesu najbliži komšije. Samo neka nam je, Ova i Ovolika Crna Gora, vječna i talična. Amin!

image005

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.