Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PRČ – POST FESTUM
ZASTAVE OD KRPE

Proljetos, pred jubilej Referenduma, kamionske dizalice su  više dana ometale ulični saobraćaj, manje više, u svim gradovima i varošima Crne Gore. Državne zastave su nizane na špag i kačene o bandere, s jedne na drugu stranu ulice. Država je na veliko, obezbijedila zamašan kontigent ovih rekvizita i neštedimice kitila sve prometnice. Zastave su očigleno od proizvođača isporučene na brzu ruku bez propisnog pakovanja (koje podrazumijeva državni simbol prvoga reda), pa su okačene lepršalale, nad našim glavama kao izgužvane i korištene maramice. Tih dana su se smjenjivali kiša, sunce i vjetar, pa je nacionalni simbol nebo ispeglalo i upristojilo za jubilej hiljadugodišnje države i desetogodišnje obnove nezavisnosti. No priroda nije stala na početnoj ’’usluzi’’ pa je državni simbol rapidno čilio na upornom suncu i dočekao jubilej prilično narušenog izgleda, blejed kao jektični bolesnik. Zastave ubrzo nijesu ličele na nacionalni simbol već na simboličnu, blijedu ’’socijalu’’, kojom vlast pokušava da podupre poljuljanu nacionalnu svijest. No tajkunizirana vlast je razvlastila državu svakog smisla a nacionalni simbol na vjetrometini je samo alegorija takvog vladanja.

1A
Izuzev monografije o prvom crnogorskom knezu-suverenu,  Sv. Vladimiru Dukljanskom, (u izdanju Fondacije ’’Sv.Petar Cetinjski’’), Milenijum Države je obilježen samo parolom ’’hiljadu godina državnosti’’ i jeftinim zastavama koje su čiljele razapete na banderama. A upravo je te boje, za današnju zastavu, utemeljila prva crnogorska dinastija, Vojislavljevići! Te boje državnog simbola su preživjele vjekove a današnja zastava ne može ni jednokratnu upotrebu.

Montenegran 'YES' supporters (pro independence) gather on Thursday evening, in Podgorica, for a rally prior to Sundays referendum about whether Montenegro should part from Serbia. The red flag is the old flag of Montenegro. Picture by Peter Nicholls-The Times-19/05/06

Za Referendum 2006. zastave su bile čvrsto u rukama crnogorskih građana svih vjera, a za Jubilej, kao da nema ko da ih nosi, vise raspete, zaboravljene i zapuštene. Taj iščiljeli simbol, dočekao je na raspeću i drugi jubilej, Dan državnosti. Crveno polje (borba) i orao (sloboda), izjednačili su se u izanđalim nijansama do neprepoznavanja i raspadanja. Ispostavilo se da su zastave od razgradivog materijala, ka najlon ćese za jednokratnu upotrebu, pa će tako nacioanlni simbol ’’post festum’’ počistiti komunalci i završiće na deponiji.

Nijesu vlastodršći, simbol pod kojim vladaju, udostojili da bude izrađen od postojanije ’’krpe platna’’ kojim bi makar ’’prekrpili’’ dva susjedna jubileja.

Ova zastava jeste simbol ove države za razliku od države koja ne zaslužuje simbol ove zastave makar od koje krpe bila sačinjena.

P.S. Zastava od krpe ili krpa od zastave… Kuku zastavi u zakrpi od države.

                                                                                                                                                            M.R.Š.

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.