Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

Post festum – ODLAZAK IZVJESNE RR

Izvjesna R R je bila Đevojka na svom mjestu. Dovedena je u RTCG naglo, na razmeđu milenijuma, iz staklorezačkog servisa ’’Staklomontaža’’ i zaređena za  Gl.urednika, nacionalnog Javnog servisa. Iza prijeđašnjeg njenog javnog nastupa stoji jedna ’’nezaboravna’’ reklama o providnosti stakla, koja je doslovno glasila: ’’Staklomontaža voli ljude’’. Iz te providne prošlosti Vlast je dovela na najvidnije mjesto u državi!  Na Javni Servis. Bila je gotovo deceniju i po na čelu servisnog uredničkog tima RTV. Imala je kabinet od 50-ak m2, obojen crvenom, difuznom svjetlošću. Dnevna nije prodirala ni danju. I danju je bila crvena. Crvena svjetlost je simbol za neke druge kuće od javnosti, otkud ona u Javnom servisu.

Predsoblje kabineta, s istom kvadraturom, vonjalo je kao kiosk za bureke. Kao u anegdoti, RR-ki su novoizabrani namještenici, pekli kući pite i  pitice, i donosili joj ih u znak podaništva u kabinet. U njemu je ordinirao isključivo ženski rod, bez muškog uva. Uostalom, uvo je bespolni organ. Ali važno je uvo. Vlast ga uvijek želi. RR je s postavljanjem dobila državno vozilo za ličnu upotrebu. A’ ga je zapośela obavezala je šofera da je vozi odavde do Zlatibora te da oprova zor i moć o trošku države. Iz istih razloga šofera je obavezala i da je vozi k roditeljima, izvan Podgorice, da i suśedi vide, da je uspjela o istom trošku. Prema dokazima o kilometraži, za pola godine, kao da je više provodila u autu nago u kabinetu. Za jedno polugođe, priješla je put oko svijeta (više od 40.000 km.).

IMG_3372

Za to vrijeme je isprobala sve kadrove. Opredijelila se za one koji joj leže i odbacila one koji joj leći neće. Kada je, po nalogu, savladala nepoćutne. Zavladali su poćutni. Čak 15 vodećih nije imalo, ni struku, ni školu. Poslati su na dopunsku nastavu, na FPN, koji se, ovih dana, nakon njihovog ’’usavršavanja’’ gasi. Izvjesna perspektivna osoba je stekla diplomu bezmalo pred stijecanje penzije i odmah postavljena za urednika jednog od dva najvažnija tv programa. Ni, uvezena, urednica Školskog programa nije imala školsku spremu. Tako je, u nadošlim  vremenima vanškolskih diploma, Javni S. dao javni doprinos promociji neznvenih.  Od pripravnika do urednika putovalo se nepuna  tri mjeseca. Mnogi trudbenici tv profesije radili su i po više od 12. godina bez stalnog zapošljenja a pasali su 40 godina života. Za 15-20 godina biće socijalni slučajevi jer im penzija neće prelaziti ni 200 e.

Nakon 6 mjeseci, kad je RR uredbu postavila kako treba, dobila je stan na 500 m. od Javnog S. (i to izvan onog kontigenta od preko 500 stanova koje je Podgorica dijelila svojim ’’istaknutim’’ kadrovima). Izvjesni, koji su  TV CG temeljili, nikad nijesu stekli pravo ni na špaiz.

Koliko god izvjesni mediji, izvjesnoj RR, pripisivali podršku vrha izvršne vlasti, izvjesno je da je podršku  crpila i od izvjesne familije, u kojoj svi iz kuće režiraju sve, od Teatra do Univerziteta. Sve, što god bi ta familija ’’izrežirala’’, išlo je u ’’vrh’’ na Javnom servisu, bez pogovora. I reprize su imale primat u odnosu na ’’tuđe’’ premijere. Izvjesno i besprimjerno!

Iza svega toga je stao premijer izjavom oduševljenja  za učinak Javnog Servisa. Ako je doista to Javni Servis, oduševljenje (nesporno) treba da izrazi  javnost, kojoj je namijenjen a ne vlast koja je smjenljiva. I izjava RR, da se JS  bori za crnogorsku državu, indiskretno, provaljuje  Vlast. Upravo najveći crnogorski problem je Vlast koja je savladala objektivnu javnu riječ. Tako je sva država Crna Gora, postala servis Vlasti, a ne Vlast servis države Crne Gore.

P.S.  A što se tiče straha, u Javnom S., od Četnika…(?) Veći procenat neće uvesti opozicija od procenta  koji je ustoličila Vlast. Ona je pristupila na mnogo vičniji način tim kadrovima. Uvela je četnikulje i nijedna još nije obrijala prošlost; a imalo bi što, makar da se podstriže. Barem pramen od prirodnih vlasi za glavnu akciju Javnog servisa ’’lijepa si”.

                                                                                                                                                              M.R.Š.

 

2 mišljenja o “Post festum – ODLAZAK IZVJESNE RR

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.