Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DUO IZ SNOVA

OD ZAPADA DO DALEKOG ISTOKA

Drugi album Bahovih svita Crnogorskog gitariskog dua u izdanju “Naxosa” promovisan u Kini.

 

Montenegrin guitar duo, Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nedavno je objavio drugi album sa izvođenjem 4. 5. i 6. „Engleske svite“ Johana Sebastijana Baha, koje su tokom prethodne godine u svojoj transkripciji, snimili u Torontu. Album je, u svijetu, prestižna izdavačka kuća „Naxos“. U pitanju je svojevrsni nastavak CD-a sa prve tri „Engleske svite“, koji su prije tri godine, Danijel i Goran, snimili u saradnji sa dobitnikom Gremija i jednim od najcijenjenijih svjetskih producenata Norberta Krafta.

Novo CD izdanje nedavno je promovisano u kineskom gradu Xi’an–u, na Qinling festivalu, koji od svog nastanka okuplja najeminentinija svijetska imena klasične gitare. Nakon toga album je promovisan na turneji “The Silk Raod Tour” u gradovima Lanzhu, Wuwei, Jinchang i Dunhuang, koji su se nekada nalazili na putanji drevnog puta svile.

Album je naišao na odličan prijam kritike i pubike:

Londosnki magazin “Gramophone” u najnovijem broju donosi kritiku koju potpisuje Vilijam Joeman u kojoj “preciznost ansambla, jasnoću, artikulaciju, ritmičku vitalnost i bujnu intrerpretaciju” poredi sa izvođenjima Presti-Lagoja dua i “Assad brothers” dua. https://www.naxos.com/reviews/reviewslist.asp?catalogueid=8.573676&languageid=EN

– Za dobre poznavaoce vrhunskog gitarskog zvuka ova dva diska su obavezno štivo – zaključuje se u osvrtu Davida Dentona za “David’s Review Corner”.

 

Svojom interpretacijom Bahovih svita Montenegrin guitar duo (Cerović-Krivokapić) zamiritali su izuzetnu muzičke kritike u prijestonici EU, Briselu. ‘’Čisto, toplo, intimno, u jednoj rečenici, fantastično odsvirano. Veličanstveno! Ne smije se propustiti’’ …ističe se u recenziji koju je napisao Michel Dutrieue za renomirani belgijski magazin “Stretto”.

Album je promovisan i u programu čuvenog radija BBC 3, kao i na nekoliko stotina radio stanica širom Sjedinjenih Američkih Država. Promocija ovog izdanja se u narednim mjesecima nastavlja u okviru “Qinling” festivala u Kini, kao i na koncertima predstojeće turneje u Koreji, Kini, Njemačkoj, Estoniji i Portugalu. Promocija albuma u Crnoj Gori planirana je za septembar.

Drugi album gitarskog dua sa 4, 5. i 6. „Engleskom svitom“ Johana Sebastijana Baha, može se naći i na najpopularnijim streming servisima Apple music store i Deezeru.

I prvo izdanje Crnogorskog gitariskog dua, u izdanju”Naxosa”, na kome su se našle prve tri “Engleske svite”, naišlo je na oduševljenje svjetske muzičke javnosti.

cerovic krivokapic

“Ovi transkripti brilijantno su odsvirani. Brzi stavovi odišu neodoljivom energijom ritma i radosti.” navodi se u recenziji čuvenog „American Record Guide“, a WGBH radio iz Bostona proglasio ga je za album nedjelje. “Izvođenja su besprekorna i precizna. Ovaj CD morate imati, a naredno izdanje se sa nestrpljenjem očekuje” – istakao je Pacal Proust za “Guitare Classique”. Na adresu crnogorskog dua stigle su i pohvale brojnih drugih eminentnih međunarodnih muzičkih magazina i portala, kao što su: „Soundboard“, „ClassicToday“ i mnogih drugih.

Preslušavajući prve tri Svite sa albuma, poznati muzički kritičar David Denton, u svom osvrtu istakao je da su crnogorski muzičari svojim umijećem aranžiranja uspjeli da, iako odjenuvši ih u novo ruho, ostanu dosljedni originalnim Bahovim partiturama, kao i da iste izvedu do totalne perfekcije.

Album je promovisan u prestižnim svjetskim koncertnim salama širom svijeta poput „Het Concertgebouw“ dvorane u Amsterdamu, „Manuel de Falla“ pozornice u Madridu, hale Filharmonije u Sankt Petersburgu, „Olympus Hall“ u Seulu, „Heliconian Hall” u Torontu. U okviru turneje, Cerović i Krivokapić predstavili su i na nekim prestižnim festivalima poput „Guitar Foundation of America“ u Denveru, i „Guitarras del Mundo“ u Buenos Airesu.

Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. godine. Njihov repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalne kompozicije 19. vijeka. Posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. U prethodnih nekoliko godina duo je dobio status svjetski priznatog muzičkog sastava koji je održao više stotina koncerata širom svijeta, sa programom koji uključuje i materijal sa pomenuta dva CD izdanja, na prestižnim festivalima, koncertnitm serijama i dvoranama u Argentini, SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Danskoj, Poljskoj, Kini, Južnoj Koreji, Španiji, Portugalu, Luksemburgu, Holandiji, Belgiji, Francuskoj itd. Od 2013. godine zvanično sarađuju sa izdavačkom kućom „Naxos“.

Kontakt i informacije:
montenegroduo@gmail.com
www.montenegringuitarduo.com
https://www.facebook.com/MontenegrinGuitarDuo/
https://www.tashmina.co.uk/

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.