Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

MEMENTO ZA PROFESORA

Preminuo je jedan bivši crnogorski političar i to su objavile neke novine u elektronskim, portal izdanjima. Kad ovaj tekst izađe pojaviće se i dnevna štampana glasila pa ne znamo hoće li biti razlike u krajnje oskudnoj vijesti o preminulom. Pokojnik je očigledno želio anonimni oprost sa ovim svijetom jer je informacija objavljena, dva dana nakon smrti u Beogradu. Očigledno je dospjela u javnost s namjernim kašnjenjem, odnosno željom pokojnika. Ali kad je to već tako objavljeno, desilo se nešto drugo; nešto kao udes štampe koja je uvezana, odnosno upletena u politiku do srama. Objavljivanje krajnje oskudne vijesti o smrti Pr. Dr Miljana Radovića popraćeno je fotografijom razlivene oštrine iz koje se kao iza zastora pojavljuje lik ovog bivšeg vrlo uglednog profesora i rektora Univerziteta Crne Gore a potom i političara od imena i autoriteta. Pod okriljem njegovih, rektroskih i političkih mandata, rađali su se a naročito izrađali današnji crnogorski političari, odnosno nasljednici. Svi listom iz okrilja Univerziteta i Centralnog Kometeta SK CG. Profesor M. Radović je ostavio obimno i značajno naučno djelo iza sebe, dok njegovi učenici za cijelih dvadeset i pet godina nemaju jednog retka. Stoga je pokojni profesor ostvario i ostavio najgori učinak u političkim nasljednicima. Oni su devedestih u naletu košave iz Beograda slistili sve svoje profesore i političke učitelje otrcanom frazom ”mi znamo kako – samo vi idite”. Ta vjetrina, po ruži vjetrova, ne pripada Crnoj Gori. Vjetar je prirodna pojava te prirodno spada u određena područja ali crnogorski jado-glavari i vjetar u leđa uvoze. Ta košava u prosjeku, dva do tri puta u vijeku, dopre po pozivu, do Crne Gore i ostavi pustoš. Oni je prizivaju i na osnovu nje održavaju vlast ka nejatorna trudnica plod.

No, fotografija pokojnika je u centru pažnje! Jedno portal-glasilo je objavilo u najavi neku izanđalu sliku u vrlo malom formatu a uz prošireni tekst je nema jer bi uvećanje od nje napravilo mrlju. To je mrlja na prljavoj savjesti crnogorskih medija, poretka i politike. Čudo jedno koliko oni ne vole svoje političke pretke koji su ih začeli. Zamislite da na sajtu Univerziteta Crne Gore nema ništa o jednom od njegovih najuglednijih rektora; Ni lika, ni djela, ni slike. O njemu nema ažuriranih podataka ni Nacionalni arhiv, ni Nacionalna biblioteka. Niko! CK su onda zauzeli profesorovi prispjenci, politički skorojevići, ali su bestragali sve što je pripadalo bivšim vlas(t)nicima. Toliko su ih mrzjeli da im nijesu dali ni da ostanu predavači na Univerzitetu, izuzev onih jadova koji su se prišljamčili novoj vlasti. S jednim od mlađanih univerzitetskih tribuna koji je uporno izgovorao frazu ”samo vi idite” popio sam, u zoru devedesetih, kavu na terasi hotla Metropol u BG. Pitao sam ga; Zašto onima koji su univerzitetki profesori ne dazvoljavate da ostanu predavači? Odgovorio mi je: ”Njih narod neće”…A ja njemu: ”Jebo te narod”. Pa nije narod na Univerzitetu već studenti! ”Više nikad nijesmo popili kavu no sam ga metnuo na komendiju jer ni njega i sve njih nije doveo na vlast nikakav narod, no rulja koju je naduvala košava. Poslije se ispostavilo da baš ni toga ”maloga od košave” narod neće. To slijedi i ostalim nasljednicima od rulje. A kad dođe zeman, slike će im biti još neoštrije i zabrljanije. Poretku koji više ište podanike nego saradnike ne sljeduje prahu svetkovanje. A o glasilima i novinarima upregnutim u podanike, koji objavljuju blijede slike prošlosti, ni govora nema.

PS. Stari Latini bi rekli: Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris! (Opomeni se čovječe, iz praha si nastao, prahu ćeš se vratiti) A stari Crnogorci bi skratili: Pada li vam na'm, na sjutrašnji dan!?

                                                                                                                     Mihailo Radojičić ŠOK – M.R.Š

4 mišljenja o “MEMENTO ZA PROFESORA

 • KOMUNISTA

  I sa Univeritetom današnjim je ista stvar. Tek rektorka novokomponovana misli da od nje sve počinje samo da s njenom pameću sve ne svrši. Njihovi kadrovi od karića, karaju Crnom Gorom.Sve može da se novo-komponuje osim nauke.Nema nauke bez potencije, Impotentni su na policu!

 • Ilija Despotović

  Mihailo, samo da znaš , ta oskudna informacija je Betina, odnosno, moja, a napravio sam je na osnovu onoga što sam pročitao u porodičnoj čitulji. Drugog načina nijesam imao, a htio sam da to objavim, bez konsultacija sa bilo kime. Mislim da je od Bete , i mene, sasvim dosta, a onda su tu informaciju uzeli neki portali pa je potpisali Tanjugom ( još ne mogu da se odreknu Tanjuga). Meni je, u najmanju ruku čudno, ili nije, da naši ovdašnji mediji nijesu napravili opširiniju informaciju, nego su uzeli Betinu ( i štampa) i potpisali je nekim svojim inicijalima. Naravno, ja o tome imam svoje mišjenje, ali neću sad ovdje da uzimam prostor.
  pozdrav

 • Redakcija

  Zahvaljujem se kolegi Iliji Despotoviću za pojašnjenje izvora informacije o smrti Pr. M. Radovića. Upravo na bazi te činjenice nastao je tekst ‘Memento za profesora’ koji je Despotovićev komentar potvrdio. Nikoga nije briga za odlazak sa životne scene jednog uglednog naučno prosvjetnog radnika i političara koji je bio značajna karika u razvoju Univerziteta Crne Gore. Samo nekultivisane sredine i društva urušenog sistema vrijednosti zaboravljaju svoje ljude od imena a to potvrđuje i činjenica da nijedno izvorno crnogorsko glasilo nije proslovilo niti jedne riječi o Pr. Miljanu Radoviću, osim na osnovu Despotovićeve informacije, koji je po savjesti profesije i sa oskudnim( nedostupnim-nepostojećim) podacima uspio da informiše javnost. Tužno je da niko tu vijest nije proširio nijednim podatkom već je samo po sistemu copi-paste preuzeo. Univerzite se nažalost živ ne čuje ako je i jedva živ! Hvala za profesionalnost kolegi Despotoviću!

 • Hm

  A sto se cudite? Kao da su se , ikada, u Crnoj Gori drugacije ispracali ljudi. (izuzev, onda kada su na vlasti ). Uostalom , ni medijima ni vlasti ne odgovara podsjecanje na sve ove ljude i najradije bi precutali da su ikada i zivjeli. Naime, pominjanje njihovog imena uvijek nas dovodi do AB revolucije , njenih kadrova i onoga svega sto su nam tada uradili.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.