Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PRČ NEĐELJE

KUČKA DRŽAVA

Kuči ne daju da se podigne (obnovi) spomenik velikom Vojvodi Mirku Petroviću (ocu kralja Nikole) na Trgu Nezavisnosti u Podgorici. Pripitkuju ih svaki dan da se nijesu predomislili u tom smislu, ali oni još uvijek, nemaju smisla za Crnu Goru i njenu državu. U doba knjaza Danila doživjeli su svirepu odmazdu (poharu stanovništva) od Cetinjskog dvora 1856. za besprimjerno nepoštovanje i izdaju Crne Gore skadarskom veziru.  Na dvadesetu godišnjicu od te pohare, u boju na Fundini 1876. Kučima je prijetilo istrebljenje koje je naumila Otomanska imperija i ako su joj Kuči bili odani i podani u priličnom broju i procentu. Dvor Petrovića i Crnogorska vojska pod vrhovnom komandom knjaza Nikole su uspjeli da odbrane Kuče na Fundini, žrtvujući hiljadu svojih vojnika za kučko oslobođenje. Oslobođen je i Medun koji je bio glavno uporište Turaka na sred Kuča. Evo nekoliko istorijskih podataka o tome kako su se Kuči odnosili prema oslobodiocu CG, a kako prema okupatoru.

Prema saznanjima austrijske diplomatije, koja je pratila prilike u crnogorskom okruženju, u Kučima su bile brojnije pristalice skadarskog paše nego crnogorskog vladike Njegoša. Sredinom 1845. godine u jednom izvještaju se navodi da je na Cetinje došlo oko 60 Kuča da bi izrazilo pokornost Njegošu, dok je u Skadar na poklonjenje pošlo 113 Kuča. U depeši zadarskog namjesnika iz 1845. decidno se tvrdi: 

„Postoje dvije partije u Kučima. Jedni Kuči žele da priznaju Njegoševu vlast, dok drugi hoće da ostanu pod turskom vlašću.“ 

Ova depeša nastala je na osnovu preciznih informacija koje je zadarski namjesnik dobio od austrijskog diplomate iz Skadra. Na desetine dokumenata ovakvog sadržaja objavio je akademik Jevto Milović (1986).“

552ee0f4-8694-4f17-8cff-08fa5c338451-srbskenovineok-previewOrg

“Ovđe nedavno bio je boj među Kučima, tj. pobiše se prva dva plemena između sebe, Čejovići i Ivanovići. Ostalo je 8 mrtvi i do 15 ranjeni. Ovo su dve protivne strane, od koi jedna poteže na stranu vladičinu, a druga paše skadarskoga. Paša je svojoj strani opremio do 100 oka rakije i na svakoga ranjenika po 5 talira, i suviše ljekara. Paša strašno svoju stranu podpomaže: daje ođelo, oružije, novce i obećava svagdašnju zaštitu.”

P.S. Kuči braćo u kam udarilo… Što ste bili to ste (opet) naumili!

                                                                                                                                                             M.R.Š.

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.