Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

KAKVO BRATSTVO, KUKALA TI MAJKA!

’’TELEGRAF’’ Beograd. (Evo kako je Beograd reagovao na izjavu Pemijera Duška Markovića povodom stogodišnjice Prvog svjetkog rata?) 

MARKOVIĆ: ’’Nema sličnog primera, ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu. – Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju, a potom – kakve li nepravde!  Predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije – rekao je Marković. On je ocenio da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio je nezakonit i nelegitiman, “pokriven plaštom nelegalne ‘Podgoričke skupštine’, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore”. – A donela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica – ocenio je Marković i dodao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu državnu i nacionalnu katastrofu.”

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin osudio je izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića:

’’Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković ima pravo da ponižava svoju zemlju, ali nema pravo da laže o Srbima i da od Srbije pravi okupatora. Ako je odlučio da pljuje na svoje pretke, neka ostavi na miru naše, i ako ne poštuje žrtve svog naroda, neka ne vređa srpske žrtve’’ rekao je Vulin. ’’Ako se stidi serdara Janka Vukotića, neka ga prepusti srpskom pamćenju, mi ćemo ga sačuvati. Ako se stidi Mojkovačke bitke, neka je pripiše Srbima, mi ćemo se ponositi. Lažite sebe da ste bili okupirani od Srbije ako vam je tako lakše da objasnite zašto ste devedeset godina govorili o sebi kao Srbima i zašto ste devedeset godina delili jedno ime i jedan jezik sa Srbima koje sada tako sramno blatite, ali nemojte lazima da unosite mržnju među narodima koji su vekovima maštali da žive zajedno i slobodno. Ako već ne umete da se ponosite precima, ne prenosite mržnju na potomke.’’ …Istakao je ministar Vulin.

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.