Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

ISTRAGA NJEGOŠA


Propao je parlamentarni ’’tender’’ da 13. novembar, Njegošev rođendan, postane crnogorski  državni praznik, kulture! Bio je to Vladin prijedlog Parlamentu, a povučen je u ladicu po kratkom postupku, do daljnjeg.

Ako je tačno (a to valja, valjano provjeriti) da su protiv Njegoša, bili isključivo crnogorski Bošnjaci… onda, Bošnjaci neka ćute! Oni nemaju pravo da hule na Njegoša jer obnašaju vlast sa DPS-om, tj. onima koji su kompromitovali Njegoševo ime i djelo, noseći ga na čelu ratnih hordi koje su trijebile ljude, ne samo muslimanske vjere, već svakoga ko im ne vjeruje, čineći zulume bez razlike, svakome, ko nije prijatelj njihovog bratoubilačkog rata za bratoubilački (ne)mir. ’’Ja se čudim lijepe mi vjere’’ rekao bi Njegošev junak, mudri i najviđeniji muhamedanac, Mustaj Kadija,.. kakav to prigovor daju neznaveni insani. Mustaj Kadija je i stasom i glasom, barabar Vladici Danilu, intelektualac koji dobro vidi ’’uredbu kako stoji’’. Njegoš je u Gorskom Vijencu, zahvaljujući svojim junacima Muhamedancima, postavio prvi ’’parlament’’ u Crnoj Gori, ali i u Otomanskoj Imperiji, koja ga nikad nije imala do Ataturka, a Crna Gora do kralja Nikole… Pa su i u tome, bar u Gorskom Vijencu Turci i Crnogorci, barabar. Junaci obje strane iznose pečatno i upečatljivo svoje argumente ne štedeći replikanta ni za ’’bobu’’, što bi rekli Bosanci. Kadija, kadi i sudi pred Crnogorcima o svojoj vjeri pa im veli, oči u oči:

’’O Stambole, zemaljsko veselje,
kupo meda, goro od šećera,
banjo slatka ljudskoga života,
đe se vile u serbet kupaju;
o Stambole, svečeva palato,
istočniče sile i svetinje……………….

Bog iz tebe samo begeniše!………

Kakva vjera s ovom da se mjeri?
Kakav oltar bliže neba stoji? ’’….
Itd…

Mustaj Kadaija, Crnogorcima, raspreda o Islamu, što bi narod reka’ da se ’’snosit ne može’’ ali, Crnogorci ga podnose. Pa im na kraju udari kec na desetku: ’’Više valja dan klanjanja jedan no krštenja četiri godine.’’ …Jer Njegoš zna da od pukog krštenja ima samo sirotinju raju ’’koja globe plaćati ne može’’ dok se u Stambolu vile u šerbet kupaju; što bi neki seksistički analitičar mogao da protumči, da su vile toliko šerbetne, da ih moš’ lizat. E, crnogorski Bošnjaci su se toliko slizali s vlašću da ih ne možeš razdvojit od (s)lizanja …Pa su pomogli toj istoj vlasti ’’da raji uzdu popritegne, jer je raja ka ostala marva’’…I izglasali bužet koji je gori od turske globe, samo zato da bi se vlast održala u ’’stambolu’’ na Morači. Sve te poruke i preporuke, izgovara Vladika kroz Kadiju; I odu Stambolu i odijum prema sirotinji raji. Pa kako onda ti koalicioni nosioci vlasti, ne istražiše ovoga Njegoša no mu poturiše izmišljenu ’’istragu poturica’’, što se u literaturi zove ’’pjesnička uobrazilja’’ a u teoriji književnosti ’’ars poetika’’. No, isti su mogli u Parlamentu, staviti i neke druge istrage na dnevni red, kad je već tolika rupa ostala poslije isključivanja Vladike iz  procedure. Našim Bošnjacima, samo fali, kad već neće ’’našeg’’ Njegoša, da podrže, ’’svoga’’ Mustaj Kadiju, pa da se oduže svojim pučanima-glasačima jednim Kadijinim stihom: ’’Pučina je stoka jedna grdna dobre duše kad joj rebra puču.’’

Sve navedene stihove iz Gorskog Vijenca, bez obzira što je protagonista Turčin, potpisuje Njegoš, budući da zna sjaj i bogatsvo Stambola, koje podanici brane svim silama od svakog jazuka i sirotinje raje, (a i Crnogorce smatra pokornom rajom sirotinjom). Kad bi ovog Njegoša, u liku Mustaj Kadije, izvadio iz konteksta, uz odu Stambolu koju još niko u svjetskoj književnosti nije napisao, Njegoš bi bio Muhamedanac ’’s dna kace’’ a možebit, da bi ga ekstremni fundamentalisti preporučili i za ISIL.  Stoga ne treba vaditi ništa iz konteksta, i ne poturati poturice, no isturite poglavice u prednji plan, i tu će, oni koji spore Njegoša, naći sebe među glavarima. I tu je Njegoš veliki a nikad nije protumačen u tom dijelu. Svi glavari s početka Gorskog Vijenca, na kraju drame su, zdravi i živi i uz brdo brzi (jednome je samo puška prebijena) a narod je postradao toliko da je nestalo groblja oko crkve, ’’po šestinu u jedan kopaju’’.

U Crnoj Gori nema poturica, svi su građani. Poturice su samo oni koji poturaju. Istražiti (naučno) i Njegoša i poturice, pa će se onda viđeti ko je za istragu države. Istragu velikih, uvijek ištu mali. Valikane je nemoguće istražiti makar šta im poturili.

P.S. ’’Kad kreneš da otkriješ nečije sramote – sjeti se svojih mana i nadostataka.’’
       ’’Ko krene na put, u namjeri da traži nauku, on je na Božjem putu!’’ Muhamed

                                                                                                                                                          M.R.Š.

njegos

8 mišljenja o “ISTRAGA NJEGOŠA

 • BULA

  I AKO SAM BULA SAD BI GA UZELA…I klanjala bih mu se. Više valja dan klanjanja Njegošu no crnogorsko-bošnjačkoj vlasti četiri godine

  • M.Kadija pobjega sa kaludjerskog laza

   Bula nisi Bula,no su tzv.Bosnjaci uBULJi DPS-u.Dobro nam Turci donijese SAPUN i naucise nas(neuspjesno!)sto ce bit kad se porez ne placa.onda redom idu glave pase i subasa (to ti nesto dodje ka’ Direktor Poreskoga)od strane Sultana i novi se postavlja bez konKurca’ i niko se zivi ne zali na tu odluku.oni sto se zale-prezale ih za 50 dana.
   njegos je vasiona koju mi jos neznaveni i nepismeni jos ne razumijemo.siguran sam da je ziv-boljega prijatelja od M.Kadije ne bi ima’!

 • Mustaj Kadija

  Mrs-u, ovo ti je MAJSTORSKI napisano, zLJE’ ni KA’ nije, a jeste nije’. Ovo Erdoganu da si posla’ automatski bi te s'ljedovala nacionalna pencija, i status MRS-efendije, porucili bi pocinuvsem da nastavi da nastavi da odmara i rekli bi (NE)mUSTAJ kadijo! Ovako sa ovizima nasima, i od njih samo imas MRS!

 • KADIJA

  O Bulo luda, bolje bi ti bilo da se batališ Njegoša a da se uvališ u STAMBOL NA MORAČI pa da živiš ka paša medju subašama, da ti dimi iz dimija blago. Nije blago ni srebro ni zlato, no je blago što je tebi drago.

 • Milo Vujovic

  Ovo je Skandal ove Vlasti koja je Poharala Crnu Goru đe je Usla u Koaliciju sa tzv.Bosnjacima i Albancima Dosljackim manjinama koje Rade Ucjene a Nema ih par Procenata u Crnoj Gori da se Oni Dosljaci Pitaju o Crnogorcima i Crnoj Gori đe su Crnogorci Jedini Autohtoni Narod,i đe Nikada u Istoriji
  Crne Gore u Njenoj Vise od 2000.god.Slavnoj Istoriji,Nijesu se Pitali Dosljaci Srbijanci tzv.Bosnjaci i Albanci !!! Njegos je Veliki Crnogorski Sin koji je Najvise Zla Ucinio Crnogorskom Narodu,pa Vise je Stradalo Crnogoraca na Cetinje od Njega no u Bojevima sa Turcima,đe je iz
  njegove Biljaarde kroz Puskarnice kada je imao Los Dan Skidao Cetinjane i Druge Crnogorce koji su u to Vrijem Prolazili Pored Biljarde,a Posebna je Prica njegovo Politicko i Nikolino Srbovanje đe su Nam Jebali Majku za Sva Vremena i Uvalili Dosljake Srbijance ,koji ih Svojataju
  iako Nemaju sa Srbijancima Nista Zajednicko Niti Oni Niti Crnogorci Viseli sa Kinezima !!! a sto
  se Tice Sramne Price da je Njegos Genocidni Pjesnik,koji u Svoje Vrijeme Nije Imao Nijednu Bitku sa Turcima, i Papir Nemoze Biti Genocidan u Odnosu sto je Ziva Istina da su Turske Balije Napravile kroz Nekoliko Vjekova Genocid nad Crnogorskim Narodom, Koji im Nije Ostao Duzan,i da Nijesmo Ratovali kao Drugi Robovi u Regiji vise od 2000.g. Mi bi Danas Imali oko 20 Miliona i Bili bi Mega Sila Balkana, i Zato tzv. Bosnjaci
  Podvucite Rep pod Guzicu i Cutite i kada se Pomene Ime Njegosevo Ustanite i Poklonite se Uvijek Pri Pomenu Njegova Imena i Drugih Slavnih Crnogoraca,Jedino tako Mozete i Vi i Srbijanci i Albanci Opstati u Crnoj Gori !!! a Njegos je Jedino Crnogorski Ponos Slava i Muka Zajedno!!!

 • Александар

  Kад смо већ код Његоша,баш ме интересује на ком језику и којим писмом је написан Горски вијенац.Признајем да не знам,али сумњам да су у питању Црногорски и Латиница.

 • Poreklom Crnogorac

  Aleksandre, brate po ćirilici, Gorski Vijenac je krajem 20-ih prošloga vijeka preveden na SRPSKI u VENAC pa je Vuk Mandušić padnaja, ko Mitke u karasevdah i ne trezni se od Koštan’ bre…Kaki bre taki Vuk…Da gi jebem u junaštvo!

 • Trgovište – Kuleža

  Mi u ROŽAJAMA KOJI SMO 60% MUSLIMANI CRNOGORCI , NASTOJAĆEMO DA NA SLEDEĆIM IZBORIMA POBJEDIMO OVU ,, VEHABISKO -BOSNJACKU STRANKU,, koja je UNEREDILA I GRAD I NAROD KOJI IH JE GLASAO ,, I ZALAGACEMO SE DA PODIGNEMO SPOMENIK NJEGOŠU U ROZAJE, A OVE VEHABISKO -BOŠNJAČKA STRANKA KOJA JE STVORENA OD PLEMENA KOJA SU U ISTORI ROZAJA BILA TALOG NA TALOGU .

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.