Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

EU NEMA DUŠU

Evropa, bez granica, je vrlo ograničena. Đe god, u krugu Balkana, počinje EU tamo nastaju tantalove muke za izbjeglice. Članica, svaka za sebe, ima neku svoju ’’evropicu’’ u rukavu i sa njom prijeti. Bogati nikad nijesu ekspeditivni. Gube vrijeme u presabiranju troškova. Sirotinja je ekspeditivna  u momenat. Nema šta da broji osim nebrojene gubitke. Dok je EU okupljala periferiju u Uniju ponašala se kao CK SK (Centralni Komitet Saveza Komunista) ’’tako već nikako’’; a kad su počeli da pristižu oni za koje nije pisala ’’poglavlja’’ počela je da gubi glavu… kao YU uoči ’90-ih. Obezglavljeni Bliski Istok oće u zavaljeni  Zapad … ’’Od bogatstva bjehu poluđeli’’.

Evropeizacija Balkana ide sporo. Azijatizacija ovoga doba nema prepreka. Stiže i steže Balkansko poluostrvo. Ono je vjekovima bilo karaula na tom putu; Tampon zona, čak i tzv.’’sanitetska’’ granica, da boleštine i javašluk sa Istoka ne prijeđu Savu i Dunav, te da ne inficiraju Evropu u rukavicama. I još Evropa taj prostor drži za karaulu. To je trajalo petsto godina a ona  se ponaša kao da o tome pojma nema. Današnji javašluk Bliskog Istoka je politički brend Bliskog Zapada i Taj će morati, sad kao ikad, da se suoči s tom nebrendiranom seobom na neodređeno vrijeme.

Brisel, još uvijek nema suverenitet nad svojim savezom. Srbija, koja nije ni primać Evropi,  je ispala srdačnija, za ove nesrećne globtrotere, od svih evropejaca. A Crna Gora, ovako besposlena, je mogla makar održati kratko predavanje Evropi (na nekom ’’Moličerskom forumu’’) . Kako, u odnosu na vlastiti broj stanovnika, prihvatiti 20% ratnih izbjeglica, bez eu-snemaganja. Ali neumjesna su ’’predavanja’’ u ovim danima velikog udvaranja Evropi, pa se ćuti od straha gorega. Tisuć ljeta, čekamo da se vratimo tamo. Još sa Tuđemila 1042. smo potisnuli najmoćniju zemlju Istoka, Vizantiju, ali  Zapad nam šaltuje rikverc iz vijeka u vijek, a i nama se nije mrsko prešaltovati unazad.

P.S. Koliko gođ strijemili k njima, EU je solidan savez ali nesolidarna zajednica. ’’Na muci se poznaju junaci’’. Jednoga dana, ako dosegnemo EU, moraće Njegoša iskovati na EURO. Niđe nije pobrka… ni za nas, ni za njih!

M. R. Š.

 

Jedno mišljenje o “EU NEMA DUŠU

  • Vidosava

    Vjekovno “prčenje”…ništa novo za prenajedeni bliski Istok i prezasićeni bliski Zapad.Ko koga “prči”i kad samo je pitanje vremena.”Prčan”Zapad,”prčan”Istok.”i vasivjeka po tintari nesretne sirotinje.Oni su u ovoj prilici”samo”kolateralna šteta…brojka koja zabrinjava,povod za međusobne čarke srba i ‘rvata koji ne praštaju a kad je domoljublje i vjera u pitanju tu su prvi.Đe ima krvi tu su prvi.I ja se sad pitam ko koga ođe “prči”u vr'maloga mozga,da l Istok Zapad ili obrnuto i da lk će se ikada desiti da evropejski a naročito balkanski vlastordšci pojedu malo sopstvene bjedne sujetice pa da širom otvorenih ruku prime nekog ko je ljudskog roda ne gledajući da l će ti se za to prišit’ epoleta za zasluge.Pitam se oće li ikad čovjek čovjeku biti čovjek.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.