Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK

ZENKA ili ZENGA?

Mehmed Zenka je Ministar za ljudska i (malo više) manjinska prava u Vladi CG. Često mu ime pišu (Zenga) kao nekadašnjem golmanu ’’Rome’’ koji je branio boje svog tima do odlaska u trenere. Iako je to slučajna (slovna) geška, ne izgleda ni slučajno besmislena… jer i naš Zenk(g)a brani, svoje boje, ispod državnih simbola ’’svoje’’ zemlje koju zastupa u jednom od najvažnijih demokratskih resora.

Kad neko silom na sramotu ističe simbole druge države u svojoj zemlji đe je rođen i živi, (i još je smatra svojom, sic!), onda on ne poštuje niti priznaje zemlju rođenja a pogotovo ne državu u kojoj je visoki čimbenik vlasti. CG ministar Zenka (za prava manjina), ne priznaje zemlju većine, čiji je ministar. Po funkciji trebalo bi da štiti jednako svačija prava, po zakonima te države, a ovaj često štiti samo ”svoja” iz dotične zemlje! Po njemu, a ne po Ustavu, manjina je ”veća” od većine pod čijim simbolima se štiti isključivo, jednakost svih a ne dominacija, jednih! Ustav to garantuje a simboli države to potvrđuju… Međutim, narečeni ministar je pod tim simbolima samo u kancelariji a izvan nje, oni su pod njim. Već  drugi put sa ministarskog mjesta koje implicira jednakost svih i svima, potcjenjuje upravo zemlju koja mu to pravo i resorom daje… Jedna od prethodnih djelatnosti Mehmedu Zenki bila je; rukovodilac Javnog preduzeća ”Za uzgoj i zaštitu divljači” u Ulcinju. Nije uputno uspoređivati sadašnji ’’ljudski’’ resor sa ondašnjim zvanjem za ’’zaštitu divljači’’ a pogotovo ne bi bila primjerena široka lepeza asocijacija koja bi proizišla iz usporedbe djelatnosti. Preostaje jedino da se pitamo kako je ’’usaglasio’’ ljudska, s pravima ’’divljači’’, jer divljanje sa simbilima jedne zemlje u drugoj, asocira na zaštitu divljanja a ne na zaštitu ravnopravnosti ljudi. ’’Tuk na utuk’’ nikad nije donio nikome rješenje, jer tuke uvijek nađu utuke!

…Jednom sam pronašao u štampi opservaciju, (mislim da je bio u pitanju komentar čitalaca); a glasio je (po sjećanju)da Crnogorci nikad nijesu svojim simbolima stimulisali ’’svoje’’ Crnogorce u Albaniji da udaraju na svoju rođenu Albaniju, iako je ona, kao država, mlađa od Crne Gore ravno devet vjekova… iako se crnogorska državnost dugo protezala i na tu teritoriju… te da danas Crna Gora nema nikakvih pretenzija da se vrati u prošlost… A Albanija je, kao država, stara samo jedan vijek i nikad nije imala ni stopu svoje državnosti a kamo li teritorije u Crnoj Gori. Bez obzira što je ova opservacija u suštini tačna neće nikome donijeti ’’višak’’ prava, ali manjak demokratije i višak netrpeljivosti, donijela bi svakako… A svakakav život ovđe nikome ne treba, već onakav, kakav su uspostavili vjekovi i tradicija dva suživotna i vrlo izmiješana naroda… a ne svakakvi koalicioni ministri… I po svaku cijenu! Uostalom Malisori su dali svoj glas kao ’’besu’’ svojoj suverenoj Crnoj Gori! Ko to sad ima pravo, i u čije ime, da tu besu obesmisli?

P.S. Dok sam pretraživo biografiju i fotografije na Google-u, na tzv. ’’blic’’ pogled, M. Zenka mi se na mah učinio (po držanju), slik Slobodanu Miloševiću. Za tog pokojnika ’’analitičari’’ još tvrde, da nije bio nacionalist; ali je odavno utvrđeno da je oko sebe, kao štit svoje politike, držao ekstremno ostrašćene nacionaliste. Nešto je pobrkano u crnogorskim koalicijama na vlasti… Kao u Orvelovoj ”Životinjskoj farmi” …đe su sve životinje ”ravnopravne” a samo su neke životinje ”ravnopravnije”! Mnogi, zbog državnih privilegija i nadležnosti, tamo, u toj vlasti tavore a ne tvore ni državu ni demokratiju. (Vidi im kadrovsku, stambenu i kreditnu politiku)!?

Vidi pa se stidi! ’’Mnogo je mačku goveđa glava.’’

                                                                                                                                             M.R.Š.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.