Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK – Zapisi Nepismenog Pisca

PLJUNUTI  HLJEB

Toga dana sam kupovao hljeb više puta i nijesam uspio. Nijesam udren za bilo kakvu trgovinu ali sam doma ostao sam i morao sam se snabdjeti osnovnom namirnicom. Stao sam kod prve pekarnice. Troje ih je bilo u redu. Prodavačica je usluživala prvog.  Liznula  je prste, gotovo pljunula u njih; uzela kesu i istim prstima prihvatila proizvod, turila ga u kesu i uzela novac. Brkala je malo po kasi i vratila kusur istom rukom. Pročitao sam neđe da je novac najzagađenije sredstvo u razmjeni dobara, jer ništa ne ide toliko od ruke do ruke. Odustao sam od pljunute osnovne namirnice sa ostalim dodacima.

Otišao sam u sljedeći dućan za isti proizvod. I tamo se odvijala lizana usluga. I tu sam odustao od usluge.

Idem dalje. Trgovina je bila pored glavne pijace i sve je mirisalo na svježi hljeb. Bila je u sklopu pekare. Rekoh u sebi, prilazeći staklenom šalteru za vanjsku uslugu, ovo je konačno pravo. Debela prodavačica, pretila ka kuvarica mi se obratila:

– Izvolte?

– Jedan crni!  

Iz okrugle glave palacnuo je zaobljen jezik crven ka žiška i vlažan ka krastavac. Gotovo se cijedio niz prste. Uzela je kesu zdepavom šakom, prihvatila jedan crni  i ispostavila ga na šalter. Posegao sam rukom u džep i izvukao ništa!

– Oprostite, zaboravio sam novac! 

– Svjedno – rekla je, trudeći se da bude dobra koliko je teška.

– Donijećete!  

-Hvala, neću sigurno, daleko sam od vas.

Onda sam se śetio pekare ’’Sv.Stefan’’, koju su baš sinoć predstavili na lokalnoj televiziji. Poznata je po dobrom pekaru koji je navodno nekad pakao na Sv. Stefanu. Obrnuo sam k njemu. I ova je imala istureni šalter valjda  zbog higijene i veće distance od potrošača osnovnog proizvoda. Pored šaltera, u zelenoj zdjelici od gume, bio je priručni vlažni sunđer, takođe zelene boje. Ali to je nekad bio a sada je mrk da mu ni crni hljeb nije ravan. Jebem ti sveca, ljebac mi se ogadio. Neka neko drugi iz kuće kupuje hljeb, makar neću znati da je pljunut.

Obrnuo sam doma. Ušao sam u kuhinju. Izvadio ćesu brašna tip 400, sasuo ga u plastičnu vanglu, pljuno u šake i zamijesio jedan crni. Sve nam je pljunuto, neću da izlazim iz prosjeka.

 

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.