Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

Domaći zadatak

POST FESTUM

Berlinski zid je 1989. samo narušen ali nije srušen. Ima ga na 30-etu godišnjicu dovoljno da se može lako obnoviti. Narušena mu je samo nadgradnja a temelji su mu u jako dobrom stanju. Podupire ih Makron iz sve snage sa francuskom desnicom, koja ima jaku infrastrukturu kao i dotična Njemačka. Udruženi (inter)nacionalisti bi bili jači jer imaju moćnu operativu da razore Evropu bez granica i ograniče je neograničenim nacionalizmima. No Njemačka se još neda a Frnacuska se, sluteći po Makronu, predaje. Isto kao na Balkanu, trebaju mu nacionalistički glasovi. Tako bi sadašnjoj franacuskoj ekstremnoj desnici mogli biti bliži ’’zaboravljeni’’ i ’’peteni’’ i ’’lepeni’’ nego njemačkoj ekstremnoj desnici Firer iako ga Bavarci (u svojoj kolijevci nacizma i šire) zagovaraju, a Merkelovci (u kolijevci EU) ogovaraju.

Balkan je već 30 godina ’’otvorena kaverna’’ nacional-kriminalističke ideologije koju Zapad nije htio da ’’sanira’’ a preuzeo je odgovornost. Ekstremni nacionalizam ovdje, kao derivat zapadnog nacizma, Zapad je uporno prepušta balkanskim liderima ’’svojim favoritima’’ prvim kriminalcima na brdovitom Balkanu. Evropa je ne samo ’’balkanski’’ zaražena već i autogeno,  iz svoje Unije. Englezi su decenijama odbijali da se makar i turistički, na bilo kojoj destinaciji, nađu s Njemcima u istom autobusu; a sad odbijaju da se nađu s kontintalnom Evropom i u uniji (EU).

Šta će nama, pitaju se domaći nacional-kriminalci, na Zapadnom Balkanu, takva Evropa sa ozloglašenim ’’socijalističkim’’ berlinskim zidovima kad smo mi podigli ozloglašenije ’’kapitalističke’’, oko sebe, odmah nakon rušenja njihovog ozloglašenog  zida i YU socijalizma.

Međutim 9. novembar je proročanski datum. Na taj dan su se zbili i  ekstremno važni događaji.

  1. Napoleon je (18. brimer Luja Bonaparte) srušio feudalnu Evropu i zaveo ’’diktaturu’’ moderne administracije i industrijske revolcije u proizvodnji dobara.
  2. 9. nov. je rođen francuski političar i ekonomista Žan Mone, htitor moderne francuske privrede nakon II sjvj. Rata. Bio je prvi predsjednik Evropske zajednice za ugalj i čelik (1952-55) i predsjednik Akcione komisije za stvaranje Sjedinjenih država Evrope (1956-75).
  3. u Berlinu je 9. nov. vlast preuzeo je Radnički sovjet, a car Vilhelm II je abdicirao s prijestola i zdimio u Holandiju. Vojska poražene Njemačke nije htjela da interveniše protiv radnika, već im se pridružila.
  4. na 9. sep. desila se i ’’Kristalna noć’’. Nacisti su demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i trgovina, širom Njemačke, i spalili na stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Sve je ’’blistalo’’ od polomljenog stakla isijavajući kristalno jasno nacizam u srcu Evrope.

Kad sam jednoga davnog dana 1986. obavio tv razgovor sa jednim antifašističkim prvoborcem iz Peći, Albancem-Kosovarom, rekao mi je ”da ako neko misli da započne novi ’’Kosovski boj’’ u kome će pasti Jugoslavija (što se ubrzo i desilo) onda će u tom boju pasti i oni koji su ga smislili. To će reći, da ako ova Autonomna pokrajina bude ’’kosovo’’  Jugoslavije, Jugoslavija će biti ’’kosovo’’ Evrope.

Danas EU pokušava da imitira onu srušenu YU za izgradnju EU, ali ovakva Evropa nema šanse. Tako će ispasti da će EU ipak ’’pasti’’ na Balkanu. Jer, danšnji balkanski lideri su više njen ’’izvor’’ nego balkanski izbor.

Međutim Balkan je povijesno većim dijelom bio ’’preizvedba’’ civilizacije i kulture Evrope, iz doba Grčke i Rima. Evropa je onda jedino tu stanovala, prije većine zapadnjaka koji je sada ’’grade’’! Ali EU neće ’’svoj’’ Balkan, jedva ga i u mapu prima. Kriminalizovani a osiromašeni, razbijeni Balkan, sada može lako da se obrne, ne sporazumima sa ujediniteljima Evrope, već sponzorima koji razjedinjuju Evropu. Evropa pojma nema!… Sirotinja uvijek ide u najam.

                                                                                                                         Mihailo Radojičić Šok

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.