Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK

MUJO I HASO

Novine su objavile sliku dva lika koji śede na prvim śedištima nekog boljeg automobila. Jedan ka šofer drugi ka suvozač. Vozaču vidimo brkove s bližom okolinom. Suvozaču pola lica. U ovoj priči šofer je glavni lik ali ni suvozač nije sporedni. O šoferu koga ćemo nazvati Mujo znamo ponešto a o suvozaču koga ćemo nazvati Haso znamo koliko o Muju i Hasu zajedno. Fotografija je napravljena sa aparatom za početnike pa je sva mutna, ali se dobro vidi ko je ko i ko je s kim. Po receptu ruskih tajkuna ova dva tipa su se sastali u ’’najsigurnijem’’ mjestu na zemlji, u kolima, da nešto obave. Kako je fotografija mrtva slika, ne znamo da li govore, da li su govorili, ili su se dogovorili.  

47a4b4492bc31baffc464309ba5828a9

Iz ove priče se vidi da novine pojma nemaju o čemu se radi ali su iz ’’pouzdanih izvora’’, preko mutne slike, saznali o čemu je riječ. Mujo traži od Hasa veliku svotu novca da mu preko pravosuđa obezbijedi veliku slobodu. Haso pristaje i stvar izlazi u javnost.

 U ovoj priči nema ni Mujovih gluposti ni Hasovih naivnosti pa ništa ne izgleda smiješno. Ali je smiješno što su oba činioca ove radnje bili u službi ove države koja ’’drži’’ više do lopova no do pravde. Jedan je bio visoko u politici, drugi povisoko u bezbijednosti i oba rade isto. Sva priča funkcioniše ka bajka; kukala ti majka ko je sve u ovoj zemlji čoek od povjerenja.

Bio jednom jedan Mujo i od svakoga ko je bio ka Haso uzima je pare. Mujo je bio poznat vlasti, ili još grđe, vršio je vlast, a Haso je bio jedan od šefova partije koja vrši izvršnu vlast. Moglo bi se zaključiti da ti  takvi, lako dolaze do para i da im para nema među ostalima. Međutim nije tako. Oni su upareni. Sve par do para vlada i vara. Šou u kome niko nije ni prav ni zdrav. I tu počinje iživljavanje. Bačena je spica u javnost. Narod se pita, štampa se pita, pravda se pita; otkud Hasu toliko para (manje od miliona) da plati  toliko Muja… A svi govore da je stomilonski kriminal u pitanju.

 Ovo nijesu tv Parovi, kojih ima koliko ih ima i ne može ih biti ni manje ni više… Ovi se pare i razmnožavaju iz istog legla a javnost se okomila samo na Muja i Hasa. Javnost se vješto navuče na ovu bruku a onda se navlakači povuku na parenje… Dok ih neko ne raspari Borbi ovoj kraja biti neće do istrage naše ili njine.

                                                                                                                  Zapisi Nepismenog Pisca

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.