Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

ĐEVOJČINA ZA RESTAURACIJU

Najpoznatija đevojčina ’’kosovska đevojka’’ napuštila je konačno Klinički Centar Crne Gore u Podgorici i upućena na dalje ’’liječenje’’ na Cetinje. Tamo će je reanimirati jer se u bo’nici na Kruševcu izležavala ‘’dovijeka bez lijeka’’. Ova đevojka od lastre, diletantski je replicirana u bakru na osnovu poznate slike Uroša Predića srpskog realiste a ’’romantičnog’’ slikara nacionalnih motiva. Slika je nastala na osnavu narodne pjesme koja kaže da je ranjenog kosovskog  junaka Kosovka zalijevala vinom crvenije a ‘ranila ‘ljebom bijelijem, pa bi, ako se ikad vrne u KC CG, ispod đevojke trablo postavit biffe, da ljudi obidu od njenije ’’ljekarija i medidžine’’ prije no ig doktor vizita te da se dobro naiju beškota ’’ljeba bijeloga’’ i naloču ’’vina crvenoga’’ umjesto anestizije pa da lakše podnesu bolove. Uz to ona u pjesmi ne dolazi u lječilište no na ratište, pa je teško smisliti razlog njenog tobož višedecenijskog prisustva u podgoričkoj Kliničkoj bo’nici. Inače u srpskim junačkim pjesmama junaci redovno iju ’’beškot’’ a to znači biskvit. Stoga su i izgubili Kosovsku bitku jer su za boj umjesto vojničkog ’’taina’’ jeli kolačiće-biskvite… te im ga je đavo izio od tade do danas.

kosovka-devojka-zdravstvena-knjizica

Inače prva Sanitetska Đevojka nastala je u Crnoj Gori, 30-etak godina, prije Predićeve ’’kosovke’’, koji se na crnogorski lik bolničarke ugledao, a junak koga ’’đevojka’’ liječi je Crnogorac s džamadanom i tokama na bojištu. Ta slika je nastala na štafelaju Ferdinanda Kikereca crnogorskog vojnog slikara, učesnika Veljega rata (1876-’78) koji je pored ostalih naslikao i Bitku na Vučjem Dolu. Pa kako su se na čelu Bo’nice u Podgorici decenijama smjenjivali ’’medidžinski’’ zamuzenjaci i neznavenjaci, nikome nije palo na znanje, da na bolnički mulegin, postavi za uzor, svoju ’’medicinsku sestru’’, no su za tuđu otišli na za’put, na Kosovo.  

Kad se Crna Gora topi za svačiju se tuđu kitu vata; za Karađorđa, za Božidara Vukovića (rođenog Podgoričanina koga su izdali Srbima), za srpske teroriste… i tako redom… a niko abera nema što je najveći teror u Crnoj Gori, neznanje, koje obavezno ide uz visoko zvanje.

Crnogorci, bože vi ne bilo lijeka, od’ole do Kosova kad ste uložili restaurirat đevojčinu od bakrene lastre umjesto da uložite u sebe i svoje (ne)znanje.

Kad je ’’Kosvka Đevojka’’ napuštila Klinički Centar Crna Gore nasta’ je poćer za njom da se vrne… makar na jednu nogu. Kada su KC CG u Podgorici napuštili desetine ljekara i doktora medicine, niko za njima nije obrta glave, no su ig ispratili… ’’ajte ne vrtali se vašom glavom…’’

Sve od lastre, od crkve do klinike… A pamet od rđe… Rđa vi se na dom rasprtila…

                                                                                                                                                             M.R.Š.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.