Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

BODLJIKAVA EU

Zvanični namjesnik CG za NATO kliče ovih dana u pomoć popularne djelatnike; sportiste, glumce, pjevače. To bi moglo značiti, da oni pred javnošću, osnaže poziv CG u NATO, te odigraju svoje uloge, odglume ili otpjevaju. Na kraju da sve to javno opišu glasila… Međutim novinari nijesu pozvani; Oni se valjda podrazunijevaju. Nijesu pozvani ni reditelji a bio bi red da to neko izrežeira i da se valjano odigra uloga za poziv. Jedan ne-crnogorski reditelj, Ž. Žilnik, se nezvan oglasio ali ne’’našim’’ povodom, već iz svog humanističkog razloga i rekao da je žičani zid na granici Mađarske sraman potez; ’’Kojim je pljunula u lice svojim građanima i celoj Evropi. Sve ono zbog čega je srušen Berlinski zid, sva ta očekivanja i nadanja, pala su u vodu podizanjem novog zida.’’

imigranti-emigranti

OK, bez obzira na Žilnikovu kritiku idemo tamo. Ali đe ide Evropa!? NATO je samo njena kapija. Doživljavamo ga kao savez za mir i odbranu a ON se još drži kao PAKT. Pakt asocira na neke udruge koje su omrčile svijet; Trojni pakt, Varšavski pakt pa ako hoćete i na antipakt parolu:’’Bolje rat nego pakt’’! (Ona daje šansu protivnicima) Zapadu ne pada na um redizajn ’’pakta’’, nakon hladnog rata. Dakle, NATO je kapija, EU je cilj; pa dozvolite namjernicima laku kritiku.

reuters
Foto: Reuters

Naziv EU zvuči kao politički deminutiv od geografskog pojma stvarne Evrope. EU pogrešno izražava sebe. Ona sudi. Testira, poziva, prima ili odbija svoje geografske susjede. A u stvari u EU ne treba da se ide ona treba da vam dođe doma jer je geografska odrednica nesporna. Nikome ne treba’’rumunska’’ Evropa. Od kako je Rumunija tamo, u manjku je za četiri miliona stanovnika. To je više za AU nego za EU! Da je EU u Rumuniji, Rumuni bi bili doma. EU sebe arogantno naziva Euro zonom. I to je za redizajn. Zona uvijek asocira na ograničenja, zabrane i internacije. Bodljikavi zid prema Balkanu! Neko će reći Mađarski? Ne, to je EU! Zona u koju se ulazi kroz ili preko žice. Opet asocijacije; Logori, konc-lageri, karantini, zone. Znači li to da zbog izbjeglica iz ojađenih zemalja Afro-Azije koje je opustošio rat ali i kolonijalni mir, trba da se spremamo za novu euro-olimpijsku disciplinu; Skok s motkom preko bodljikavog zida. Onda crnogorski poziv sportistima duboko ima smisla. To poglavlje nijesmo imali u setu uslova za EU ali kao da se krijumčari u praksi.

Trkac-Dzesi-Ovens
Trkač: Džesi Ovens

I za kraj; Zidovi betonski i bodljikavi su bili stvarnost podijeljenih zona u XX vijeku. Iza koje bodljikave žice je metafora EU a iz koje njena stvarnost XXI vijeka. Ako žica opstane onda će neko sigurno postaviti parolu makar u karikaturi “Arbeit Macht Frei”. EU može biti u karikaturi ali ne smije ona biti karikatura. U tom slučaju ona klizi prema nama brže nego što mi milimo prema njemu. Zna li EU – Zapad da su mu najbolji reprezentativci obojeni, porijeklom iz Afro – Azije, te da se ponose njihovim (svojim) rezultatima najčešće šampionskim. Evropa je bila protiv Džesi Ovensa a on je bio za rezultat. Nije tada pobijedila krv i tlo već kondicija u boji, Hic rodos hic salto! Ovens je to pokazao na licu mjesta a Zapadu je trebalo deset godina da to shvati, od kojih pet krvavog rata.

P.S. Ako sve to EU (zona) nema na umu, budućnost joj je bodljikava kao naša sadašnjost. Teže je redizajnirati svijet nego svijest ali je redizajn neophodan. U svakom slučaju Je suis NATO!

Mihailo Radojičić Šok

eu-790x587

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.