Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

BILO JEDNOM U AMERICI

Ja Li Ajakoka

 

Najznamenitiji američki menadžer, u auto industriji, Li Ajakoka preminuo je u 95. godini. Svijet ga je možda i zaboravio? Amerika neće! Bio je simbol uspjeha i propagande nemilosrnog američkog kapitalizma čitavih 50 gidina! Uspona, pada i uspona. Prvi je prepoznao potrebu svijeta za malim automobilima i proizveo je ”Ford Fiestu” u Fordovoj fabrici, u Njemačkoj, 60-ih godina prošlog vijeka kao konkurenciju invaziji ”malih” Japanaca, Mazde i Tojote. Zahvaljujući njegovom preduzetničkom duhu, 60-ih je Ford, na čelu sa Li Ajakokom, proizveo svoj najveći hit 20-og vijeka ”Ford Mustang”, sportski automobil za”radnički džep”. Osnovni model je koštao samo 2.300 $ i bio je ponos Amerike a u ostatku svijeta znak prestiža. Lično je reklamirao Fordove automobile i bio prepoznatljiv u svijetu po takvom načinu propagande. Najčuvija njegova reklama za Mustanga glasi: “Ako nađete bolji automobil od ovoga, kupite ga.” Nije ga bilo. Svi su sanjali Mustanga. Samo sa njim, Ford je zaradio više od 15.000,000,000 (milijardi) onih dolara a platio je porez od svega 500 miliona $.

Sve je Ajakoka ulagao u propagandu… Kako je zbog svojih svjetskih uspjeha postao preŚednik Forda, vlasnik Jon Ford II, ga je uklonio sa mjesta preŚednika iz straha da mu ne ugrozi vlasništvo. Izbačen je iz Forda. Ajakoka je završio u kontejneru na skladištu rezervnih i starih djelova. Li je srozan do poniženja. Onda je ustao i otišao u ’’pokojni’’ Krajzler koji je preminuo u surovoj borbi konkurencije bez obzira što je pripadao najmaćnijem ’’auto-triu’’ Dženeral-motors, Ford, Krajzler. Iako svjetski brend Krajzler je postao američki ’’Radoje Dakić’’ u najgorim godinama ’’Antibirokratske revolucije’’. Ajakoka ga diže iz groba i ponovo postaje svjetska marka. Ajakoka je zvršio dva univerzitia, Lajt Univerzitet-mašinstvo i Prinston-Političke nauke. Otac (Italijan emigrant) je prodava’ priganice  a sin Li najbolje automobile na svijet. Ajakoka je promijenio tri braka i dvije firme. U brakovima nije bio zavidne sreće a u firmama je postao i ostao ikona.

Bio je izvanredan pisac. Njegovo autobiografsko djelo  ’’Ja, Li Ajakoka’’ krajem prošloga vijeka bilo je svjetski bestseler.

Prch.me

 

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.