Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

NE ZABILJEŽENO!

Na današnji dan 14. avgusta 1876. odigrala se bitka na Fundini samo 15-ak dana nakon Vučjeg Dola. Crnogorci su opet trijumfovali nad Otomanskom imperijom koja se uputila na Južnu crnogorsku vojsku sa preko 25. 000 vojnika i pet hiljada ”Jezbeka”, sirijskih specijalaca za brdsko planinsko ratovanje. Do nogu, svi su bili potučeni. Fundina se smatra jednom od najrizičnijih bitaka, uopšte, u istoriji ratovanja jer nije poznato u istoriji vojevanja da je neko sa 4. 000 vojnika primio na sebe pet do šest puta jačeg protivnika.

vojvoda ilija plamenac

Nakon Fudine, Velike sile su, na molbu Turske, prisilile Crnu Goru, tzv. ”Sudom prinude” na primirje… Da bi se do proljeća naredne godine 1877. ”Otomani” malo alavertili od dva uzastopna poraza u kojima su im Crnogorci izbacili iz stroja preko 20. 000 hiljada vojnika, a maršala carske vojske, Mahmud pašu (poturčenog Poljaka), poslali na Vojni sud u Stambol. Te naredne 1977. nijesu se alavertili đavolje kaplje! Opet su poraženi u ”Devet krvavih dana” pod Ostrogom i pao je turski Nikšić u crnogorske ruke i oslobođen kao najače tursko uporište od Skadra do Sarajeva. Bitkom je komandovao vojvoda Ilija Plamenac, kasnije ministar crnogorske vojske, a Fundinska bitka je finalni boj od četiri uzastopna u kojima su Osmanlije pokušali da zaposjednu Medun, odnosno Kuče. Na Fundini je poginulo i nekoliko desetina Crnogorki koje su zbog nedostatka vojnika dijelile municiju na prvoj liniji fronta.

Ako fundinska pobjeda, do onda, nije zabilježena u analima ratovanja, danas 144 godine kasnije, niko nije zabilježio ovaj veliki crnogorski datum u crnogorskoj štampi.

Pozdrav, Prch.me!

Jedno mišljenje o “NE ZABILJEŽENO!

  • Ilija Vujošević

    Ali je zato na sva zvona oglašen poklon levora Todora – Zrna Popovića lično ministru (ne Ministarstvu!) Boškoviću. U tradiciji Crnogoraca je da porodično oružje nasljeđuju muški potomci. Eventualno, može se kao legat predati muzeju na čuvanje.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.