Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

(NE) ’’VOLIMO FRANCUSKU KAO ŠTO JE ONA NAS VOLELA !’’

Ove srpske riječi su u kamen urezane na spomeniku zahvalnosti Francuskoj koja je izbavila Srbe na Solunskom fronatu da se vrate u Domovinu 1918.  Koliko juče su sa istog mjesta poželjeli Francuskoj da joj izgori Notr-Dam do temelja. Spomenik zahvalnosti Francuskoj (rad Ivana Meštrovića) otvorio je kralj Aleksandar Karađorđević 1930. Svoj govor, profesor Bogdan Popović, na svečanoj sednici u zgradi Univerziteta, na dan otkrivanja spomenika, završio je rečima: “Na spomeniku stoji zapisano: Francuskoj(A la France!) i na drugoj strani: Volimo je kao što je i ona nas volela! Ovim natpisima današnji naraštaj dodaje, ostavljajući spomenik u anamet budućim pokolenjima, ovaj savet i uzbuđenu poruku: “Volite Francusku kao što smo je mi voleli!”

Amaneta iz 1930. su se odrekli 1999. jer ga je navodno ’’ukinuo’’ NATO  bombardujući Srbiju (i CG) zbog agresije na BiH i genocida u Srebrenici. U tome kao članica NATO-a učestvovala je i Francuska. Spomenik je tada (1999.) zastrt crnim pokrovom sa natpisom: Neka je večna slava Francuskoj koje više nema!

Prema srpskoj štampi povodom požara u kome je izdahnula Notr-Dam… i srpska ljubav  ’’pour la France’’ izdiše, ali joj je zato mržnja još izdašnija.

Prch.me

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.