Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

KO PUCA OTVORIĆE MU SE…?

Autentičnu Tanjug-ovu fotografiju, sa naslovnice (NIN) i Corax-ovu karikaturu (parafrazu iste slike) s naslovnice (DANAS) ocijenili su srpski ’domobrani’ kao najavu atentata na Vučića. Tvrdo su ubijeđeni da je takvo, foto informisanje, crtanje mete.  Vučiću preostaje odbrana u stilu direktora Kragujevačke Gimnazije Miloja Pavlovića „Pucajte, ja i sada držim čas!” koju je  izgovorio pred (ne)čuveno strijeljanje kragujevačkih gimnazijalaca 1944. Da bi otpisali dostojanstvo svog preofesora-direktora, pred nacističkim diktatorima, neki su je pripisali komunističkoj propagandi jer je navedini direktor vaspitavo đake u tom duhu. Vučić kao ugledni četnik nama pravo na takvu odbranu jer su komunisti zabranjeni a Corax ga je u karikaturi upravo tako komunistički razdrljio.

Nije zabilježeno da je neki  karikaturista bio ubica, iako Corax-ove  karikature ubijaju u pojam, ubitinje, ovlaštene da vladaju i ljudskim duhom. Corax-ova karikatura govori više od hiljadu riječi i pogodila je u sridu… a meta se sama nacrtala. Karikatura opismenjava i nepismene, ili kako bi rekli Srbi; i ’’dibi-dus’’ ćutuci je mogu pročitati. Upravo ti dibi-dus su na vlasti… I u CG.

Naravno Corax ih sve ’ubija’ bez riječi i metka. Vlast ima za sve i nad svima, riječ, ali nema karikaturiste bez riječi… Ima samo poltrone bez riječi a ti nikad nijesu bili karikaturisti, ni humoristi, ni satiristi… samo poltronisati. Poltron doslovno znači; osoba na koju se śedi. U Crnoj Gori je narod napravio od njih usmenu karikaturu koja se prenosi s koljena na koljeno pa ih zovu ’šupkovići’. Tim ’čegovićima’ na to prezime vlast izdaje i lične isprave a plaćaju ig ka ijednoga Crnogorca… da budu šupci za vazda. Posvećena im je i pjesmicu da je pročitaju ako ikad ’izidu’ na svjetlost dana?

O jebena ulizice sram te bilo od guzice
Kad drugijem iz nje viriš da karakter svoj proširiš

Bez muda si ka i vazda, nikad nećeš biti gazda
A trudiš se jebiguze da pred tobom drugi puze.

P.S.
’’Ovo su mi sve kazali ti što su te izabrali…!’’

                                                                                                                                                                                                                                                                                             M.R.Š.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.