Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

BRITVA SE OŠTRI, NAZDRAVLJE BRIJANJE!

corax

Sa Srbijom, na žalost, nema niti može biti, ni bratskih niti korektnih odnosa… Mogući su samo podnošljivi i to za jednokratnu upotrebu…Pa opet ispočetka. To predśednik Crne Gore nije rekao u svom prvom intervjuu, u novom mandatu, na državnom Javnom servisu ali je, između redova, procijedio nešto slik tome. Poslednje dobre odnose sa Srbijom, Crna Gora je imala u jugoslovenskoj federaciji koja se počela raspadati prije tri decenije a pijenula za tri godine, te je otada nema više. A i tada su u BG smatrali CG proširenom Jugo-Srbijom samo što se taj ”jug” i tada i sada drugačije zove.

Crna Gora je, isključivo zahvaljujući svojoj politici, nerezistentna na tuđinstvo. Uporno razvija kult izvanje zavisnosti; u svijesti, u identitetu, u znanju, u kulturi čak i u zdravlju i zdravstvu. Tamo se liječi ovđe se umire a ako se i tamo umire onda je smrt ovamo lakša jer smo manje važni. Svojevremena anegdota iz Nikšića je slika i prilika takve svijesti. Jedna žena s periferije sa đetetom u naručjuje zapomažući je utrčala kod tada poznatog pedijatra D.M. u ambulantu:”Aaaaj, doktore pomagaj…umrije mi dijete…!” On je umirio a da je nije ni pogledao:” Smirite se ženo, umiru i u Beograd.” I žena se smirila a dijete je izdahnulo.

thumbnail_vucic-i-milo

Prvi predśednik Socijalističke Republike Crne Gore, Blažo Jovanović, morao je u Nikšiću 50-ih godina prošlog vijeka, da lomi tanjire u prvom tek sagrađenom, hotelu A kategorije. Servirali su mu čast u pjatima na kojima je pisalo hotel ’’Beograd’’ Nikšić. Polomio je servis a hotel preimenovao u ‘’Onogošt’’. Slično se desilo, istih godina, i sa novim hotelom u Titogradu. Kršten je kao hotel ’’Moskva’’ a Blažo ga je prekrstio u ’’Crna Gora’’.

U odnosu na navedeno vrijeme, neku deceniju ranije (1918.) Crna Gora je smrtno poharana srpstvom a neku godinu prije (1948.) ’’Golim otokom’’ je platila rusofilstvo… Ali ne pomaže voda majko!

Nakon Referenduma, u vrijeme DPS-ove najveće kontrole državne tv, ustanovljena je emisije ’’Profil’’. Još uvijek je na program. Više od 95% gostiju u toj emisiji su sa strane, uglavnom iz bivših republika Jugoslavije. Ti gosti, svojim predstavljanjem, manje više kritikuju vlastite režime i okolnosti u svojim sredinama, što je priznaćete licemjerno. U ’’Profilu’’ stoga nema Crnogoreaca, osim u onih 5% (i taj procenat je strogo kontrolisan) jer bi po logici trebalo da i oni kritikuju svoju sredinu… (a to je nedopustivo) te stoga bivaju rijetka pojava na svom Javnom servisu. Dakle, Crnogorcima je i ’’Profil’’ tuđinski! Profilišu ga stranci, izvanjci i jabanci.

Nezaboravna je reakciju jedne žene u Budvi, iz YU zemana, koja je šćela da trguje nešto preko reda, pa kad joj nijesu dozvolili ona se izdrla trgovcu baš onako po srpski: ”Pa znate li bre, da sam ja iz Beograda.” Trgovac je uzvratio: ”Ne znamo, ali vi treba da znate da Beograd ne stanuje ođe.” Beograd je kasnije decenijama nastanjivao baš tu a stanodavac mu je bio DPS. Pod tim trodecenijskim stanodavcem, u Budvi su svi festivali, koncerti, novogodišnja i sva ostala svetkovanja, bili samo ekspozitura Beograda. Sa svetkovina se priješlo na svece pa su i srpski sveci uvezeni a crnogorski posrbljeni… I hramovi su im dodijeljeni da se ne mole na vjetrometini za srpsku Crnu Goru. Crnogorski hramovi su od tada podržavljeni tuđim državljanstvom a Crnogorci su izbačeni na vjetrometinu da se mole Crnoj Gori.

Aq5vDRM

Danas na 30-etu godišnjicu DPS-a, Beograd kao sinonim srpske politike i nasilja, stanuje posred Budve koja mu tijekom cijele ove 2018. godine slavi obljetnicu Podgoričke skupštine iako se ona odigrala tamo đe joj ime kaže. Za sve te benefite i profite pobrinula se vladajuća partija, nikad smjenljiva i nikad prežaljena. Žaliti se poslije tolikog i takvog iskustva na Srbiju za njena nepočinstva je jednako saželjenju za Crnu Goru koje liči na treće jutro… Trojutro je trodecenijski parastos od kako smo otišli u tri… Od tada je Crna Gora žešće okupirana iznutra i mnogo opasnije nego što joj to prijeti s polja. A ako izdahne, po želji pokojnika, sahraniti je u krugu uže porodice koja je i uslovila smrtni slučaj.

                                                                                                                                                                                                                                                                   M.R.Š.

VIĐI JOŠ

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Lajkuj nas!