Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

BIŠEVO, U DOBAR ČAS!

Manjine, na čelu s Crnogorcima, imaju jedinu šansu da se bore Rezolucijama  u Parlamentu pa ako prođu, prođu!? Otimaju im zemlje i gradove. Rožaje se nedavno pojavilo na nekoj televiziji iz Beograda a smjestili su ga u geografiju Srbije. Kad smo jutros pozvali ”oteti”grad još je bio u CG. Vjerovatno čekaju da ga premijer Krivokapić zajedno s planinama prenese u Srbiju.

Od Rožaja do Božaja nema niti jedne srpske zemlje  ali su Srblji, makar na obdan, oteli  Rožaje; objavila je ta srpska tv kuća s dokazom: ”Rožaje-Srbija”. No između Rožaja i Srbije, kao vojna krajina, proteže se Biševo. To je jedna od najvećih, bivših opština, na Śeveru Crne Gore. Traže Biševci godinama da im se status opštine vrati natrag, a sad kad su ih načeli, vratiće je za godinu. Biševo je imalo svoju privredu, poljoprivredu, drvo preradu, šumska i stočarska gazdinstva kao i sve prateće ustanove samostalne opštine. Sve je to zaslužilo položajem i djelovanjem u Crnoj Gori i SFRJ. Biševo je bilo centar pokreta otpora protiv fašizma u NOR-u (Narodno Oslovodilački Rat) 1941. Četnici nijesu smjeli preko te teritorije ni da mrdnu …a da prdnu, samo u Tutinu. Ni 1918. Biševo nije bilo prohodno za pohod na Crnu Goru. Imali su svoj muslimanski Komitski pokret na čelu s Rekom Redžovićem. Đe je gođ stigao Reko bježali su na deleko. Sve Vojna krajina, od Rožaja do Tutina… 

Naprijed Biševo!

 

Prch.me

Jedno mišljenje o “BIŠEVO, U DOBAR ČAS!

  • Sabah Colovic

    Konacno da se nesto o nasem Bisevu objavi . Nadam se da ce se nasa Bisevska bratstva sjetiti ko su i sta su bili a sta su danas, i konacno poceti da zive i rade za svoj interes a tim i za svoju jednu i jedinu CRNU GORU.

    Jedno veliko Hvala za PRCH

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.