Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

100 GODINA SAMOĆE! 

CRNOGORSKIM KOMITIMA SPOMENIK u NIKŠIĆU

Komitima mrijet naviknutim Za Pravo Čast i Slobodu Crne Gore otkriven je danas, tačno u podne, spomenik u vidu trijumfalnih vrata kojima je nadvratnik simbolično stilizovan kao crnogorska nacionalna kapa sa grbom. Otkrio ga je svečanim govorom preśednik Crne Gore Milo Đukanović. Simbolično je iskazao poštovanje prema Komitskom pokretu bez čije žrtve ne bi bilo ni današnje Crne Gore, slobodne i suverene. Svi govornici (a bilo ih je više, čak i voditelj programa) su zaboravili na Liberale koji su prvi stali na ’’komitska vrata’’ 90-ih, da prosvijetle crnogorsko sljepilo jer je tada, još uvijek, Podgorička skupština bila ’’legitiman’’ simbol ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Prošlo je bezmalo sedam decenija da taj vlastodržački stav revidiraju Liberali a sto godina da današnja vlast konačno poništi odluke nasilnog posrbljavanja Crnogoracah i izdvoji Crnu Goru iz ’’srpskih zemalja’’.

No bez obzira na to ’’izdvajanje’’ crnogorska država je još uvijek u grčevitom zagrljaju SPC iz koga se neći izvući nikakvim spomeničkim obilježjem pa taman da ga naprave ka’ Trijumfalnu kapiju, ukoliko okupacionu crkvu (legitimnu od Podg. Skupštine) ne dovedu ’’pod znaniju prava’’! To je najteže poglavlje, koje još nije otvoreno a do zatvaranja biće još grčeva i gorčine bez čaše meda…

Za očekivati je da će Crna Gora dostojno obilježiti i Komitski vječni počinak na gradskom groblju đe su njihovi zemni ostaci  zaliveni betenskom pločom kao kakva sekundarna sirovima, bez imena i prezimena. A Komitima mrijet navinutim Za Pravo Čast i Slobodu Crne Gore neka je vječna slava i hvala.

Prch.me

3 mišljenja o “100 GODINA SAMOĆE! 

CRNOGORSKIM KOMITIMA SPOMENIK u NIKŠIĆU

  • Stanka Kazic

    Gospodine Radojčicu svaka rijec Vam je na mjestu kao i uvijek! Pozdrav

  • commit

    Poslao sam prije petnaestak dana komentar, zapravo pitanje. Da li su komiti od 1916 do 1919 i oni od 1919 do 1929 godine isti komiti. Ja znam ko su i što su, ali bih volio da mi Miljo objasni.

  • M.R.Š.

    Komiti su se borili Za Pravo Čast i Slobodu Crne Gore i prije ozvaničavanja ovog slogana, odnosno borili su se protiv Austrougarske. A kada je taj okupator savladan pojavio se drugi, bratska Srbija, u vidu (savezničkih)'Jadranskih trupa'…koje nemaju ni prava ni časti. Tako je Komitski pokret ostao isti sve do 1928 a neprijatelj vazdakadnji sve do dana današnjega.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Lajkuj nas!